БСП събира Националния си съвет след евроизборите

06:50, 28 май 19 / Политика 25 586 Topnovini
1

БСП трябва да реши дали се връща в парламента. Това се очаква да се случи на днешния Национален съвет на партията, който се събира и да анализира резултатите от евровота и да начертае план за бъдещи действия.

БСП се връща в парламента

В понеделник Корнелия Нинова обяви, че БСП започва процедура за пряк избор на нов председател като знак за поемане на отговорност.

Според нея всички общински и областни партийни структури трябва да обсъдят представянето си на изборите и при нужда да сменят ръководствата си.

Нинова обяви още, че отсъствието на БСП от парламента не се е отразило на изборните резултати. Въпреки това, тя ще предложи връщане на депутатите в зала.

На Националния съвет се очаква именно излизането от Народното събрание да бъде посочено като една от основните грешки на Корнелия Нинова, довели до по-ниския от очакваното резултат на вота. Затова част от членовете на НС на БСП ще искат да се вземе решение за връщането на червените в пленарната зала. Част от соцдепутатите вече са заявили, че се връщат на работа, независимо от решението на ръководството.

Нинова: Имаме увеличение на гласовете и броя на депутатите ни

Със сигурност на пленума ще бъде поставен и въпросът за отговорността за представянето на БСП. Очаква се дори да бъде поискана оставката на Нинова. По устав правомощията на председателя се прекратяват предсрочно по негово искане, по искане на повече от половината от всички членове на БСП, по решение на конгреса след промени в устава и др.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани