Стотиците избягали затворници в Одеса подпалиха сгради и раниха седем души

19:45, 27 май 19 / Свят 25 1870 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

В затвора в украинския град Одеса избухна масов бунт на 500 затворници, като те подпалиха сгради и нараниха 7 души, съобщиха служители.

Масово бягство от затвор в Одеса, има заложници и жертви

Властите разположиха няколкостотин полицаи и войници от Националната гвардия, за да помогнат в потушаването на безредиците.

Насилието избухна в черноморския пристанищен град, тъй като властите планираха да преместят няколко затворници в друг затвор, съобщиха служители, добавяйки, че ситуацията сега е под контрол.

''Затворниците "са нападнали и ранили 7 служители" и са подпалили машина и няколко зони, включително затворническата библиотека'', съобщиха от украинската затворническа служба.

Руслан Форостяк, регионален полицейски говорител, каза пред АФП, че бунтовниците са се забарикадирали в жилищните помещения.

Омбудсманът за правата на човека Людмила Денисова заяви, че бунтовниците са взели и трима медици и трима надзиратели като заложници, но по-късно съобщи във Фейсбук че "са били освободени".

"Сега ситуацията е под полицейски контрол", каза тя.

Най-малко шестима мъже, които са пристигнали на мястото, за да подкрепят затворниците, са били задържани.

Източник на органите на реда каза пред местните медии, че една от причините за бунта е лошото качество на храната.

Създаден през 60-те години, когато Украйна е част от Съветския съюз, затворът, наказателна колония № 51, може да побере до 1 500 затворници. До голяма степен наследени от съветската епоха, затворите в Украйна са известни с тяхната мизерия. Понастоящем в около 140 затвора има 57 000 затворници. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама