Доналд Тръмп напусна Япония след визита за засилване на съюза

10:18, 28 май 19 / Свят 25 1032 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Американският президент Доналд Тръмп напусна Япония след визита, в която стана първият чуждестранен лидер, срещнал се с новия японски император Нарухито.

Тръмп и съпругата му Мелания се качиха на самолета си на летище Ханеда в Токио и поеха обратно към Вашингтон, чрез спирка за зареждане с гориво в Аляска. Те пристигнаха в събота, като посещението започна с игра на голф между американския президент и министър-председателя на Япония Шиндзо Абе. След това Тръмп връчи трофей на турнир по сумо и присъства на държавен банкет с Нарухито. Той завърши обиколката си с посещение в американска военноморска база.

Доналд Тръмп се срещна с новия японски император

Обръщайки се към повече от 800 униформени членове на USS Wasp, кораб-амфибия на американската военноморска база Йокосука, Тръмп каза, че те са част от "най-страховитата група американски воини от тази страна на Тихия океан". "Имаме оборудване, ракети, изтребители, танкове, самолети, кораби - никой в целия свят не може да ги изгради, както правим ние. Не са дори близо," каза той, пише БГНЕС.

При дипломатическата си среща с Абе Тръмп каза, че версия на усъвършенствания изтребител F-35 Япония купува в по-големи количества от всеки друг съюзник в САЩ.
Абе от своя страна отбеляза „все по-тежката за обезпечаване на сигурността среда в региона“.

Основната цел на посещението беше да се засили съюзът на страните и, от гледна точка на Япония, да се очарова Тръмп преди трудни преговори за искания за повече пазарен достъп. Мисията изглежда е успешна, тъй като Тръмп сигнализира, че няма да има ход по търговията, докато не се проведат избори в горната камара през юли.

Въпреки чецялото пътуване в Япония беше проектирано да бъде приятелско, в понеделник имаше неудобен момент, когатоТръмп категорично се противопостави на Абе и някои от неговите съветници за Северна Корея. Тръмп настоя, че не смята, че скорошните тестове за севернокорейски ракети с малък обсег са нарушили резолюциите на ООН или дори са представлявали особена заплаха.

"Моите хора мислят, че това може да е било нарушение... Аз го виждам като действие на човек, който може би иска да привлече вниманието," каза Тръмп за севернокорейския лидер Ким Чен Ун, който той още веднъж похвали, като го нарече "много умен".

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама