Правната комисия отхвърли ветото на президента върху промените в Закона за държавната собственост

15:50, 28 май 19 / Политика 25 1267 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

С 14 гласа „за” Комисията по правни въпроси в НС отхвърли ветото на президента върху Закона за изменение и допълнение на Закона за държавната собственост, предаде БГНЕС.

Правната комисия гледа ветото върху Закона за държавната собственост

Законът беше приет от НС на 15 май 2019 г.

Правосъдният министър Данаил Кирилов, коментира, че в конкретният законопроект, главният акцент е предварителното изпълнение и по никакъв начин не се нарушава защитата на собственика на земя.

„Смятам, че тук по никакъв начин и не лековато се презащитава интереса на частния собственик. Даже бих казал, че се презащитават правата му“, беше категоричен Кирилов.

На укора, че се фиксира определена стойност на обезщетението, Кирилов каза, че това не е процент от обезщетението, а гаранция.

„Това е парична сума, която се добавя към стойността на вече определената оценка на имота. Тази стойност е плюс една трета. Тази сума ще бъде блокирана в полза на спокойствието на отчуждения собственик. Тази сума значително увеличава държавния ангажимент“, подчерта той.

Вносителят на законопроекта Александър Ненков уточни, че за да може един собственик да събере 50 дка имот то те трябва да се намират в съседство, а не да са на отделни места. „Не става дума за събиране от различни терени на различни места“, заяви Ненков.

Зам.-министърът на регионалното министерство Валентин Йовев каза, че посочените от президента Румен Радев забележки не са в разрез с Конституцията на РБ и разпоредбите на чл. 21 за опазване на земята.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама