Депутатите обсъждат президентското вето върху Закона за държавната собственост

07:30, 29 май 19 / Политика 25 300 Topnovini
1

Първа точка от дневния ред на парламента след почивката заради евроизборите е президентското вето върху Закона за държавната собственост.

Румен Радев върна закона за ново обсъждане с аргумента, че не е постигнат баланс между обществения интерес и защитеното от Конституцията право на собственост, а вместо ефекта на ускоряване, се създава риск от забавяне на важни инфраструктурни обекти. Според президента и сега предварителното изпълнение на отчуждителни актове е приложимо за национални обекти - магистрали, пристанища, летища, газопроводи и др. С атакуваните от държавния глава промени към тях се добавят обекти с национално значение, определени като такива със закон или с акт на Министерския съвет.

Правната комисия отхвърли ветото на президента върху промените в Закона за държавната собственост

Президентското вето бе преодоляно единодушна с гласовете на депутатите от Комисията по правни въпроси.

Заседанието на Народното събрание вероятно ще бъде малко по-различно от това, което свикнахме да наблюдаваме през последните няколко месеца, защото след дълго отсъствие в зала се очаква да се завърнат депутатите от парламентарната група на БСП. Мотивът на социалистите е, че те ще настояват за законодателни промени, свързани с КПКОНПИ, както и за промяна в правомощията на главния прокурор.

В рамките на пленарното заседание депутатите ще дебатират и по Законопроект за признаване, изпълнение и изпращане на съдебни актове за налагане на наказание лишаване от свобода или на мерки, включващи лишаване от свобода.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани