Депутатите обсъждат президентското вето върху Закона за държавната собственост

07:30, 29 май 19 / Политика 25 1085 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Първа точка от дневния ред на парламента след почивката заради евроизборите е президентското вето върху Закона за държавната собственост.

Румен Радев върна закона за ново обсъждане с аргумента, че не е постигнат баланс между обществения интерес и защитеното от Конституцията право на собственост, а вместо ефекта на ускоряване, се създава риск от забавяне на важни инфраструктурни обекти. Според президента и сега предварителното изпълнение на отчуждителни актове е приложимо за национални обекти - магистрали, пристанища, летища, газопроводи и др. С атакуваните от държавния глава промени към тях се добавят обекти с национално значение, определени като такива със закон или с акт на Министерския съвет.

Правната комисия отхвърли ветото на президента върху промените в Закона за държавната собственост

Президентското вето бе преодоляно единодушна с гласовете на депутатите от Комисията по правни въпроси.

Заседанието на Народното събрание вероятно ще бъде малко по-различно от това, което свикнахме да наблюдаваме през последните няколко месеца, защото след дълго отсъствие в зала се очаква да се завърнат депутатите от парламентарната група на БСП. Мотивът на социалистите е, че те ще настояват за законодателни промени, свързани с КПКОНПИ, както и за промяна в правомощията на главния прокурор.

В рамките на пленарното заседание депутатите ще дебатират и по Законопроект за признаване, изпълнение и изпращане на съдебни актове за налагане на наказание лишаване от свобода или на мерки, включващи лишаване от свобода.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама