България не прилага ефективно санкциите срещу пушенето на открито

12:00, 30 май 19 25 967 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

''България изостава в сравнение с останалите страни от ЕС по отношение на рестрикциите, които ограничават тютюнопушенето'', това съобщи председателят на Сдружение „България без дим“ д-р Маша Гавраилова по повод днешния Световен ден без тютюнопушене, предаде БГНЕС.

„За разлика от Европа, в България все още масово виждаме реклами на цигари, които пропагандират търговията с тютюневи изделия. В това отношение Министерството на здравеопазването все още има пасивна политика и има още какво да се желае в тази посока''.

''Ако не се вземат спешни мерки, 31 май ще остане само една пожелателна дата в годината'', допълни Гаврилова.

Министерството на здравеопазването ще обръща повече внимание на бездимните цигари в кампанията си през тази година, защото все още към момента няма точни данни дали тези цигари са вредни. С кампанията срещу тютюнопушенето ще се изследват и пушачите на бездимни цигари, за да има по-ясна представа за състоянието им, допълниха от МЗ.

Какви опасности се крият в ароматите на електронните цигари?

Според ръководителя на Световната здравна организация за България - д-р Скендер Сила новите тютюневи изделия са толкова опасни, колкото и традиционните. Те убиват над 17 хил. души в България всяка година, а повече от два милиона българи продължават да пушат, допълни Сила.

Всяка година на 31 май се отбелязва Световният ден без тютюнопушене по инициатива на Световната здравна организация. Денят се чества от 1988 г. 

Тютюнопушенето е един от основните рискови фактори за възникване на редица социално значими заболявания като сърдечносъдовите, онкологичните и белодробните. По данни на Световната здравна организация тютюнопушенето всяка година убива около 6 милиона души. Над 5 милиона от тези жертви са следствие на директната употреба на цигарени изделия, а останалите - на така нареченото „пасивно пушене”. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама