Жълт код за интензивни валежи е обявен в 10 области в страната

07:10, 31 май 19 25 853 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Рязка промяна във времето се очаква в последния ден на пролетния май. Въздушната маса над страната ще е силно неустойчива. Ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще има краткотрайни валежи и гръмотевични бури.

Ще има и градушки, предупреждават синоптиците. Ще духа до умерен северозападен, в Източна България - североизточен вятър.
 
В Западна България ще проникне хладен въздух и температурите ще се понижат, докато в Източна България, където ще има и слънчеви часове градусите ще са по-високи. Преобладаващите максимални температури ще бъдат между 19 и 24 градуса, на места в Източна България - до 26-27 градуса. През нощта срещу събота гръмотевични бури все ще има Централна България.

Жълт код за опасно време е обявен в 10 области в Централна България. Предупреждението е в сила за областите Враца, Плевен, Ловеч, Габрово, Велико Търново, Стара Загора, Пловдив, Пазарджик, София-област и София-град.

В тези райони през денонощието ще има валежи и гръмотевични бури; има условия за интензивни валежи и градушки. Очакваните количества на валежите са между между 20 и 35 л/кв.м, като локално на места може да достигнат до 60 л/кв.м.

В планините ще се развива мощна купесто-дъждовна облачност и на много места ще има валежи и гръмотевични бури. Ще духа силен югозападен вятър, който по-късно през деня в ниските части ще се ориентира от северозапад. Максимална температура на височина 1200 метра около 15 градуса, на 2000 метра - около 9 градуса.

По Черноморието ще преобладава слънчево време, след обяд с временни увеличения на облачността. На места, главно по северното крайбрежие ще превали и прегърми. Ще духа до умерен североизточен вятър. Максимални температури на въздуха: 24-26 градуса. Температурата на морската вода е 20-21 градуса, само на север от Варна е 15 градуса. Вълнението на морето ще е 1-2 бала.
 
През почивните дни времето ще остане неустойчиво. Ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на много места, главно в Западна и Централна България, ще има валежи и гръмотевични бури. Има повишена вероятност за локални интензивни явления и градушки. В източните райони ще е почти без валежи. Там ще има и повече слънчеви часове, а температурите ще са по-високи.

Преобладаващите максимални температури ще са между 21 и 26 градуса, в югоизточните райони - до 28-30 градуса. Вятърът ще е слаб, от изток-североизток.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама