Браншовият съюз: Цената на хляба в България трудно може да се манипулира

09:10, 31 май 19 25 1297 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Очаква се през 2019 г. цената на житото да се повиши, както и производствените разходи. Въвеждането на толтаксите също ще се отрази върху разходите на хлебопроизводителите, тъй като превозът на хляба е специфичен и включва големи разходи. Това коментира по БНТ председателят на УС на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите Мариана Кукушева.

Очакваното поскъпване на тока няма да засегне цената на хляба

Промяната на цената за всеки производител зависи от неговата икономическа издръжливост, неговите резерви и възможността за промяна на договорите. Големият риск е при големите производители на хляб, допълни тя.

По думите на председателя на браншовия съюз, трябва да се въведе диференцирана ДДС ставка на хляба, тъй като производителите в България преработват и използват изцяло българска суровина.

Цената на хляба в България трудно може да се манипулира, тъй като страната ни е голям износител и присъства на големия европейски пазар. 

Хлябът и хлебопроизводството не се финансират от европейски програми. Ангажирани са само национални капитали. Това е единственият бранш в страната, в който няма чужди инвестиции.

В България са регистрирани 680 фирми като хлебопроизводители, но на практика са два пъти повече, заяви Кукушева. Върху нерегистрираните не се упражнява нужният контрол от БАБХ. Подобни производители изпълняват и обществени поръчки за доставки на закуски на училища, например, изтъкна Кукушева.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама