Криминален психолог за самоубилия се Стоян Зайков: Беше ясно, че няма да се предаде

10:10, 31 май 19 / Крими 25 522 Шрифт:
Topnovini

„За човек, който живее в този район и е израснал там, не смятам, че е особена трудност да се укрива дълго време“, каза пред Нова телевизия криминалният психолог Тодор Тодоров. Той  коментира мотивите на самоубилия се Стоян Зайков, издирван за двойното убийство в Костенец. „За да реши да го направи се изискват малко по-особени качества. По отношение на самия профил, бих искал да се въздържим от коментар, защото е много важно когато се прави профил да имаме всички данни и да се разполага с необходимите експертизи”, допълни той.

Проверяват действията на полицаите при залавянето на Стоян Зайков

Стоян Зайков, който беше издирван в продължение на 20 дни за убийството на бившата си приятелка и майка на детето му, както и на негов съсед, се самоуби в сряда. Това се случи при операция на МВР, по време на която е имало престрелка между него и органите на реда. Зайков е бил обграден от полицията и е решил да отнеме живота си, съобщиха от МВР.

Директорът на МВР-София: Спрямо Зайков полицаите не са използвали оръжие

„В ситуацията има нещо, което ме притеснява да посоча конкретни мотиви – има данни, че в дома на едната жертва има намерени наркотични вещества и това доста променя ситуацията от гледна точка на мотивацията за престъпленията, но не и от гледна точка на самия извършител”, посочи още Тодоров.

Стоян Зайков се е самоубил

По думите му има още работа, която трябва да се свърши по разследването на случая, за да се изяснят мотивите на Зайков. „На този етап обаче не смятам, че има нещо, което може да разколебае версията, че той е извършител на двете убийства. Има все пак неща, които малко могат да обърнат ситуацията”, допълни криминалният психолог.

Според него от самото начало е било ясно, че Зайков няма да се предаде доброволно или ако го направи, това ще отнеме дълъг период от време. „Категорично смятам, че той е трябвало да има или е имал помагач или помагачи, за да може все пак 20 дни да живее в природата. Смятам, че човек като него, когато бъде поставен в ситуация, в която няма изход, да – би посегнал на живота си”, категоричен бе Тодоров.

Според него ако мотивът за престъплението е ревност е възможно да е имало още хора на прицел. „Затова, че е останал в района, водещото е, че той там се чувства добре. Ако отиде в район, който не познава  и в който не познава никого, тогава ще му бъде много по-трудно да се скрие. Самото обикаляне в този район е свързано с това, че той го познава добре и знае къде да се укрие в ситуация по спешност”, посочи Тодор Тодоров.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.