Посланика на Китай и Борисов обсъдиха партньорството между двете страни

11:45, 31 май 19 / Политика 25 1112 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Министър-председателят Бойко Борисов се срещна с посланика на Народна Република Китай в България Дун Сяодзюн, съобщават от правителствената пресслужба.

Фокус на срещата между премиера Бойко Борисов и посланик Дун беше насърчаването и активизирането на политическия и икономически диалог между България и Китай. Посланикът посочи, че двустранните отношения са отлични и е необходимо да се продължи активното партньорство в областта на инвестициите, земеделието, туризма и културата.

По време на разговора беше изтъкнато изключително успешното домакинство на страната ни в Инициативата „16+1“, по време на която стартира процедурата за присъединяването на Гърция към формата. „Страната ви играе водеща роля в Инициативата, което се демонстрира и от създаването на Глобалния център за партньорство в рамките на този формат“, каза посланик Дун Сяодзюн.

Като принос в задълбочаването на връзките между двете държави беше посочено и посещението на премиера на Китай Ли Къцян миналата година в София. Посланик Дун заяви, че китайският премиер е бил силно впечатлен от културното наследство на България, и по-конкретно от Тракийското съкровище. В тази връзка премиерът Бойко Борисов и китайският посланик бяха единодушни, че е необходимо засилването на сътрудничеството в областта на културно-историческия туризъм. Двамата се съгласиха, че през тази година, когато се отбелязват 70 години от установяването на дипломатическите отношения между двете страни, биха могли да се инициират събития с акцент върху културното наследство на България.

Инвестициите и възможностите за допълнително активизиране на бизнес контактите между двете държави също бяха във фокуса на срещата между премиера Бойко Борисов и китайския посланик. Дун Сяодзюн благодари за подкрепата на страната ни за инициативата „Един пояс, един път“.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама