Рускиня стана първата жена начело на службата на ООН в Женева

17:45, 31 май 19 / Свят 25 1196 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Бивша руска журналистка и дипломат беше назначена за шеф на службата на ООН в Женева - първата жена, заемаща този пост, предаде Франс прес, като се позова на Генералния секретариат на ООН.

Татяна Валовая, доктор по икономика, 61-годишна, сменя на поста Михаел Мьолер. Понастоящем тя ръководи сектора за интеграция и макроикономика в Евразийската икономическа комисия в Москва. Валовая започва кариерата си като журналист в

"Икономическая газета" през 80-те години, след което започва дипломатическа кариера. Първоначално е трети, а после втори секретар в постоянната руска мисия към ЕС в периода 1989-1994 г. След това ръководи департамента за международно сътрудничество в апарата на правителството на Руската федерация. През 2012 г. започва работа в Евразийската икономическа комисия.

Назначението на Валовая става в момент, когато Русия засилва влиянието си в структурите на ООН в Женева, а САЩ са все по-малко активни под натиска на президента Доналд Тръмп, отбелязва Франс прес и напомня, че Вашингтон все още не е назначил постоянен представител начело на американската мисия. САЩ освен това се изтеглиха от Съвета за човешките права, определен от Тръмп като "твърде пристрастен", пише БТА. 

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама