Отбелязваме Световния ден на велосипеда

10:42, 03 юни 19 25 1036 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

На 3 юни всяка година по решение на Генералната асамблея на ООН хората по света отбелязват Световния ден на велосипеда.

Той е учреден на 12 април 2018 година с резолюция 72/272 на Общото събрание на световната организация. Велосипедът е едно от най-демократичните, евтини, здравословни и екологични средства за транспорт. Неговото използване опазва околната среда и поддържа в добра форма колоездачите. Според ООН всичко това отговаря на Целите за устойчиво развитие, приети през 2015 година.

Организацията призовава държавите-членки да обърнат внимание на велосипеда не само като на средство за поддържане на здравето, а и за подобряване на движението по пътищата за избягване на задръстванията. ООН препоръчва тематиката, свързана с колелото, да бъде включена в международни, регионални, и национални програми в областта на устойчивото развитие.

По време на Световния ден на велосипеда страните организират велопробези, провеждат се майсторски класове и флашмобове, посветени на колоезденето.

Съществуват много версии за възникването на велосипеда. Според една от тях чертеж с две колела, педали и верига е бил сътворен от Леонардо да Винчи още през 1493 година. За изобретател на велосипеда някои сведения сочат немския майстор на карети Микаел Каслер. Но първият патентован модел бил дело на германеца Карл фон Драйе през 1818 година.

Неговото двуколесно превозно средство имало дървена рамка, кормило и седло, досущ като съвременните си събратя. С една разлика - липсвали педалите. Колоездачът трябвало да се придвижва с тласъци. Педалите били добавени към предното колело на велосипеда през 1861 година, а веригата през 1870-а. В края на 20-и век "бициклетът" бил оборудван с пневматични гуми и скорости, като по този начин придобил съвременния си вид.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама