Медици обориха "парадокса на затлъстяването"

19:40, 03 юни 19 25 1512 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Пациентите с голямо количество телесни мазнини са с четири пъти по-голям риск от смърт след коронарен байпас, сочат резултатите от френско изследване, които оборват т.нар. парадокс на затлъстяването, съобщи Франс прес, цитирана от БТА. 

Някои предишни проучвания показаха, че пациентите, които са с наднормено тегло или дори затлъстели и са засегнати от остър коронарен синдром, са с по-добри здравни прогнози след коронарен байпас в сравнение с други подложили се на сърдечна операция хора. Феноменът, известен като парадокс на затлъстяването, обаче бе оборен от резултатите от изследване на Ксавие Лероа и екипа му от университетската болница в Лил.

Д-р Лероа отбелязва, че редица предишни проучвания фокусирали вниманието единствено върху индекса на телесна маса, но е добре да се вземат предвид също подкожните мазнини и мазнините около органите, както и мускулната и костната маса.

Като изследвал медицински данни за над 3000 пациенти, на които е направен коронарен байпас, д-р Лероа установил, че 25% от пациентите с най-голямо количество телесни мазнини са с 4,1 пъти по-голям риск от смърт през първите 30 дни след хирургичната намеса в сравнение с 25% от болните, които са с най-малко количество телесни мазнини. Оказало се също, че 25% от пациентите с най-малка мускулна маса са с 2,8 пъти по-голям риск от смърт за същия период в сравнение с онези с най-голяма мускулна маса. Не е установена обаче връзка между индекса на телесна маса и риска от смърт за пациентите за въпросния 30-дневен период.

Резултатите от изследването бяха представени на конференция на Европейското дружество по анестезиология във Виена.

 

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама