Учени използват виртуална реалност за ранна диагностика на болестта на Алцхаймер

17:40, 03 юни 19 25 1348 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Специалисти от Кембриджкия университет са демонстрирали потенциала на виртуалната реалност като диагностично средство, което по-рано и ефикасно в сравнение със стандартните тестове открива болестта на Алцхаймер, съобщава сайтът Медгаджет, цитиран от БТА.

Изследването почива върху откритието, че клетките в мозъчната "система за глобално позициониране" - енториналната кора, са първите, които болестта на Алцхаймер уврежда. Следователно идентифицирането на влошени функции във въпросната зона в мозъка може да насочи към началото на заболяването. 

Учените от екипа са разработили навигационен тест във виртуална реалност за пациенти с риск от развитие на деменция. Успешното справяне с въпросния тест е индикация, че мозъчната "система за глобално позициониране" работи добре, докато при начална фаза на заболяването индивидите се справят по-зле.

Изследователите са тествали системата върху 45 пациенти с леки когнитивни увреждания, чиито резултати са били сравнени с тези на 41 здрави индивида на същата възраст от контролна група. Специалистите са установили, че всички изследвани лица с леко когнитивно увреждане са се справили с навигационната задача по-зле в сравнение с тези от контролната група.

 

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама