Столтенберг: Алиансът е готов да посрещне Скопие в семейството на НАТО

14:46, 03 юни 19 / Свят 25 1307 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

29 държави-членки на Алианса са подписали Протокола за членство на Северна Македония в НАТО, преди всичко заради реформите, които страната е осъществила през изминалия период, особено в областта на отбраната, сигурността и разузнавателните служби. Договорът от Преспа, който разреши десетилетния спор между Скопие и Атина за името, е отключил пътя, но реформите са били решаващи за съгласието на държавите-членки.

Това съобщи генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг на съвместна пресконференция с премиера Зоран Заев, която се състоя след днешното заседание на Северноатлантическия съвет с Комитета за интеграция на страната в Алианса. На него бе обсъден процеса на интеграция на страната в НАТО, информира МИА.

„Целта на реформите“, добави Столтенберг, „е да има стабилни и надеждни разузнавателни и охранителни институции, които да могат да оперират и действат с такива институции в държавите-членки", предаде БГНЕС.

Той изрази надежда, че изпълнението на реформите ще продължи във всички необходими области, като добави, че НАТО високо оценява тези усилия на страната.

Алиансът, каза той, очаква, че средствата за отбрана ще се увеличат и че бюджетът за тази сфера ще достигне обявеното ниво от 2% от БВП.

Посещението си в страната той отбеляза като историческо, в което е придружен от целия Северноатлантически съвет - първото посещение на най-висшия политически орган на НАТО в Скопие.

„Това посещение ни изпраща ясно послание - че сме готови да ви посрещнем в семейството на НАТО. През февруари подписахме Протокола за присъединяване и това беше исторически момент за вашата страна“, добави Столтенберг.

Той подчерта, че след като съюзниците ратифицират Протокола, Северна Македония ще стане 30-ата държава-членка на НАТО и че след присъединяването страната ще участва в процеса на вземане на решения, като добави, че този месец министърът на отбраната Радмила Шекеринска ще участва в Брюксел на среща на министрите на отбраната на страните от НАТО.

"Нашата политика на отворени врати се оказа много успешна в укрепването на трансатлантическата сигурност и скоро ще вие ще бъдете част от този успех", заяви топ служителят на Алианса.

Македонският премиер Зоран Заев подчерта, че правителството е успяло да реши всички отворени двустранни въпроси и да извърши необходимите реформи в няколко сфери - за укрепване на върховенството на закона, за реформиране на разузнавателните служби и службите за сигурност, които трябва да се върнат към тяхната автентичност и да работят отново за гражданите.

„Северна Македония е неразделна част от трансатлантическата общност и ние сме готови за ново начало като пълноправен член“, каза Заев.

Той напомни, че ратифицирането на Протокола се извършва с ускорени темпове, а срещата на високо равнище на НАТО през декември в Лондон, отбелязваща 70-годишнината на Алианса, се разглежда като отлична възможност за символично отбелязване на края на интеграционния процес. Премиерът отбеляза още, че дори да не приключи цялата процедура дотогава, няма нищо страшно за страната и в началото на 2020 г. да стане 30-ти член на Алианса.

Заев, наричайки Столтенберг негов приятел, му благодари за подкрепата, която той постоянно дава на страната, за да може накрая да бъде част от евроатлантическото семейство.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама