Министър Маринов инспектира критичните участъци на река Янтра във Велико Търново

18:50, 03 юни 19 25 1241 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Министърът на вътрешните работи Младен Маринов и директорът на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ към МВР главен комисар Николай Николов инспектираха критичните участъци от река Янтра във Велико Търново, предаде радио Фокус. 

Те бяха съпровождани от кмета на Общината инж. Даниел Панов и областния управител проф. д-р Любомира Попова. Те посетиха църквата „Св. 40 мъченици“, която тази сутрин бе залята от придошлите води на река Янтра. Към този момент нивото на реката е спаднало с над 200 см. Министър Маринов посочи, че целта на огледа е да се установят проблемните зони, за да може да се реагира адекватно и да се предотвратят бедствени ситуации при последващи обилни валежи и покачване нивото на реката.

„С природата не можем да се борим, но можем да предотвратяване нередности, които зависят от човека. Причините за наводненията на места са поради чисто обективни причините, а някъде фактор е човешката немарливост като непочистени шахти и речни корита. Превенцията е от изключително значение, тъй като на фона на всички бедствия в световен мащаб, България е пожалена. Въпреки това ние не трябва да се отпускаме, а трябва да си свършим нашата работата. Там, където работата е свършена качествено, рискът е много по-малък“, посочи министър Маринов.

Днес той беше на посещение и в Пловдив и Казанлък, където също имаше проблеми след обилните валежи. По думите му най-сериозна е била ситуацията в Пловдив, където са паднали най-много количества дъжд. Там е имало наводнени болници и подлези и са били евакуирани хора. На критичните точки са били изпратени допълнителни екипи от Кърджали и София, които са подпомогнали отводнителните дейности. В тях са се включили и много доброволци.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама