Прокуратурата: Пет партии са получили по-големи субсидии

10:40, 04 юни 19 / Политика 25 1479 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

В края на май главният прокурор Сотир Цацаров разпореди на Върховната административна прокуратура проверка за допуснати нарушения на Закона за политическите партии при определяне на партийната субсидия за 2018 г.

Цацаров разпореди проверка на партийните субсидии

Повод за проверката стана изнесена информация в предаването „Шоуто на Слави“, че тази субсидия е следвало да бъде в размер на 32 128 844 лв., но вместо това е била предоставена субсидия от 38 684 384 лв. - с 6 519 540 лв. повече. В резултат на тези нарушения, „цената“ на действително получен глас, като размер на партийната субсидия, вместо определените в бюджета 11 лв., незаконосъобразно е увеличена на 13,23 лв.

При проверката трябваше да се изясни дали държавната субсидия за политическите партии през 2018 г. е била определена и изплатена при стриктно спазване на разпоредбите на Закона за политическите партии и дали е налице неправилно определяне и изплащане на суми в размер, по-висок от този по закон.

МС предлага фиксиране на партийните субсидии за глас на 11 лв.

Върховна административна прокуратура е установила, че информацията, изнесена в предаването отговаря на действителността. На петте политически партии и коалиции - ГЕРБ, “БСП за България”, Обединени патриоти, ДПС и ВОЛЯ, неправилно са изплатени суми, значително надвишаващи полагащата се субсидия от 11 лв. за един действителен глас, в нарушение на Закона за политическите партии. По същия незаконосъобразен начин е формирана и разпределена субсидията за политическите партии, които не са представени в Народното събрание, но са получили не по-малко от едно на сто от всички действителни гласове на последните парламентарни избори.

Менда Стоянова: Няма грешка при определянето на размера на партийните субсидии

В понеделник ВАП е сезирала министъра на финансите и е определила 30-дневен срок, в който да се предприемат необходимите мерки и да се създаде организация за подобряване и контрол при разпределяне на годишната държавна субсидия и да започнат незабавни действия за събиране и възстановяване на изплатените в повече суми по годишните субсидии на правоимащите партии за периода 2016 - 2018 г.

С оглед недопускане в бъдеще на подобни случаи и подобряване управлението на риска, ВАП е указала е на министъра на финансите да приложи законовите възможности за въвеждане на контролни процедури, методологии, механизми и средства при изпълнение на заповедите, определящи начина на разпределение на държавните субсидии.

ВАП е сезирала и Сметната палата за предприемане на действия, в съответствие със законовите й правомощия за финансов контрол по отношение на политическите партии, съобразно подписаното Споразумение за сътрудничество между прокуратурата и палатата.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама