14 антибиотика са открити в реките в 72 страни в света

12:09, 04 юни 19 / Свят 25 1296 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Констатираните концентрации на антибиотиците надвишават 300 пъти нивата на "безопасност". 

Темза, Бурунда, Дунава ... Всички тези реки имат едно общо -  съдържат значителни нива на антибиотиците.

Екип от изследователи от Йорк, Великобритания, е идентифицирал цели четиринадесет антибиотика в реките в 72 страни на шест континента.

Нивата на антибиотиците, открити в някои от световните реки, надвишават 300 пъти "безопасни" нива, установи първото проучване в света, съобщава „Франс 24“. 

Проучването, водено от университета в Йорк, беше огромно логистично предизвикателство: 92 комплекта за вземане на проби бяха изпратени на партньори по целия свят, които взеха проби от местата по тяхната местна водна система. След това пробите бяха замразени и изпратени в университета за изследване.

 Това е безпрецедентна работа, според д-р Джон Уилкинсън от Департамента по околна среда и география, който координира работата по мониторинга. „Досега по-голямата част от екологичния мониторинг на антибиотиците е направена в Европа, Северна Америка и Китай, често само с няколко антибиотици, така че знаехме много малко за степента на проблема. И за да продължи, нашето проучване помага да се запълни тази празнина в знанията, като се генерират данни за страни, които никога преди не са били наблюдавани.

 Резултатите са поучителни: триметоприм, най-разпространеният антибиотик, е открит в 307 от тестваните 711 места и се използва главно за лечение на инфекции на пикочните пътища. Ципрофлаксацин, друг антибиотик, използван за лечение на бактериални инфекции, надвишава прага на безопасност на 51 места.

 Екипът заяви, че в Азия и Африка са надхвърлени най-вече защитените граници. Но проблемът не пощади Европа и Америка, които също са замърсили водите, което прави феномена "глобален проблем".

Най-обезпокоителни са данните в Бангладеш, Кения, Гана, Пакистан и Нигерия, докато един обект в Австрия е класиран като най-високия от наблюдаваните в Европа места.

Изследването също така разкри, че високорисковите обекти обикновено са в непосредствена близост до пречиствателни станции за отпадъчни води, депа за отпадъци и някои области на политически вълнения, включително израелско-палестинската граница.

 Но увеличаването на резистентните на антибиотици бактерии е глобална спешна медицинска помощ, която може да убие 10 милиона души до 2050 г., обяви ООН през април.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама