Менда Стоянова: Всички ще върнат парите от надвзетите субсидии

08:50, 05 юни 19 / Политика 25 1351 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Считам, че субсидиите са изчислявани правилно, така както повеляват текстовете на закона. Това каза депутатът от ГЕРБ и председател на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова по повод надвзетите партийни субсидии.

От 2001 година досега те се изчисляват на базата на общата сума, която е предвидена по член 27 – като се вземат всички подадени действителни гласове за партиите и коалициите и се умножат по 11 лева. Преразпределят се гласовете на партиите и коалициите, които са останали под бариерата, каза Стоянова пред Нова телевизия.

БСП: Министърът на финансите неправилно е разпределил парите за партиите

Ще върнем парите и всички ще ги върнат, заяви Стоянова.

Аз не съм сигурен, че всички политически сили са в състояние да върнат тези средства, посочи депутатът от БСП и зам.-председател на правната комисия в парламента Филип Попов.

Сметната палата ще провери субсидиите на политическите партии

Тук проблемът е с Министерство на финансите. Искаме оставката на финансовия министър, защото е негова отговорността. Ние сме създали Закон за бюджета, където ясно е казано, че субсидията е 11 лева. В разследването на прокуратурата ясно е указано на мнистъра на финансите да окаже по-голям контрол, което ще покаже, че той не е упражнил такъв, заяви Попов.

Прокуратурата: Пет партии са получили по-големи субсидии

БСП няма нищо общо с това, че министърът на финансите е превел не 11, а 13.25 лева. За това си действие той трябва да носи политическа отговорност, ако не наказателна, каза още социалистът.

Субсидии за партиите трябва да има, защото ако ги няма, няма как да има плурализъм и демокрация. Друг е въпросът, че трябва да се направи по-ясна регламентация за какво да се харчат тези пари, подчерта Менда Стоянова.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама