На 9-то място сме по активност в обмена на информация за опасни стоки

10:54, 05 юни 19 25 1251 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

България е сред най-активните държави в европейската система за обмен на информация за доказано опасни стоки, открити на територията на Общността. Тази активност се измерва, както с оглед откритите на нашия пазар и спрените на граница стоки, така и предвид реакциите, които ние имаме по нотификации на други държави за открити на техния пазар стоки, които могат да бъдат намерени и на пазарите на останалите държави-членки. Това обяви председателят на Комисията за защита на потребителите (КЗП) Димитър Маргаритов в предаването „Темите” по телевизия „Европа“ във връзка с изнесените от Европейската комисия данни за забранените опасни стоки през последния отчетен период.

По тези показатели страната ни се нарежда на девето място след държави като Германия, Франция, Унгария и т.н. „Това е добър резултат”, отбеляза Маргаритов. И допълни, че „като външна граница, ние имаме доста съществени ангажименти да задържаме тези стоки още преди да бъдат разпространени на пазара”. „Мисля, че като сме уведомявали по системата и другите държави, сме способствали за това такива стоки да не достигнат на общия европейски пазар”, добави той.

Димитър Маргаритов посочи, че през миналата година Комисията за защита на потребителите е извършила над 4500 инспекции по направлението „Безопасност”. В резултат на това са забранени 135 групи стоки. Причините са липса на съответствие със стандартите за безопасност и на документи за произход или защото лабораторни изпитвания са доказали, че тези продукти не отговарят на съответните изисквания.

За две години са се удвоили жалбите срещу онлайн търговци

Най-често забраняваните опасни стоки са свързани с отглеждането и възпитанието на децата. Например, дрехи и артикули от типа на стоките, имитиращи храни. „Те са в най-голяма степен рискови поради особеностите при боравенето с тях и по-голямата чувствителност на децата. Стандартите, на които трябва да отговаря една такава стока, са много по-завишени от гледна точка на безопасност”, обясни Маргаритов.

„Запалките с необичаен външен вид”, които не са предназначени за деца, но привличат тяхното внимание с формата си на анимационни герои или на атрактивни предмети като колички, десертчета, фенерчета, телефони и пр., също са в челните позиции на забраняваните рискови стоки. „И там има въведени единни стандарти, които трябва да бъдат спазвани”, подчерта председателят на КЗП. „В държави като Германия и Франция например, където също се отчита голяма активност, има и доста случаи, свързани с моторни превозни средства”, каза още той.    

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама