Каменните сечива - изобретени от няколко популации хоминиди на различни места по света

19:40, 05 юни 19 / Култура 25 1943 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Хората са изобретили каменните сечива многократно и на различни места, твърдят учени, открили колекция от 327 оръдия на труда, изработени преди повече от 2,58 милиона години, съобщи в. "Индипендънт".

Това са най-ранните известни олдувански каменни сечива, твърдят учените от университета на Аризона и университета "Джордж Вашингтон". Създадени са с издялване на парчета от камъка и най-вероятно са служели за рязане на месо. Намерени са в района Афар в Североизточна Етиопия, предава БТА.

Преди това откритие най-старият пример за олдувански сечива - създадени с тази техника, бяха от Гона в Етиопия. Те са на 2,56 милиона години. Смяташе се, че този начин на изработване е открит веднъж и след това се е разпространил из континента.

Новото изследване показва, че олдуванските сечива са изобретени многократно и от няколко популации хоминиди. Сечивата са намерени близо до най-стария фосил от рода Хомо - на обекта Бокол Дора 1 в Етиопия.

Предшествениците ни са изработвали и използвали сечива един милион години преди това, но технологията е била различна - с удар. "Перкусивните" или "ломеквиански" сечива, намерени в Кения, са на 3,3 милиона години. Като шимпанзетата и маймуните, ранните хора са използвали камъни, за да чупят ядки или раковини и да стигат до ядливата част. След това нещо се променило и преди около 2,6 милиона години хоминидите са станали по-ловки и са започнали да издялват края на камъка.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама