Горанов: Да видим как ще се оправим с 1 лев партийна субсидия

10:07, 06 юни 19 / Политика 25 1371 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

„Никога не сме стигали до тази крайно популистка теза, че партиите не трябва да бъдат финансирани. След като 11 лева на глас на някои им се струва твърде много, да видим как ще се оправим с 1 лев“. Това заяви финансовият министър Владислав Горанов по повод оповестеното от премиера Борисов предложение за драстично намаляване на размера на партийната субсидия, предаде БГНЕС.

„Винаги сме защитавали тезата, че партиите трябва да имат разумен и предвидлив начин на финансиране, за да не изпадат в зависимости. Очевидно обаче политическата система е незряла и много лесно, с популистки ходове, можеш да обърнеш обществените настроения срещу модела. По-добро от партиите измислено няма и те трябва да имат надежден механизъм за финансиране. След като системните партии, в случая колегите от БСП, решават точно с тази тема да черпят позитиви, ние ще им предложим тази възможност“, коментира Горанов.

Бойко Борисов: Вкарваме закон за 1 лев субсидия на глас

През 2017 г. същото предложение за 1 лев партийна субсидия направиха от БСП, но то бе отхвърлено от парламентарното мнозинство, а година по-рано инициираният от „Шоуто на Слави“ национален референдум също показа такива настроения в българското общество.

„Ние винаги сме защитавали точно обратното, но след като системните партии в българския парламент започнаха да играят несистемно, ще покажем, че и ние можем“, коментира Горанов.

Менда Стоянова: Всички ще върнат парите от надвзетите субсидии

Намаляването на партийната субсидия трябва да стане чрез промяна в Закона за държавния бюджет за 2019 г. и е предвидено да влезе в сила от 1 юли. Така икономиите в бюджета биха възлезли на 16 - 18 млн. лв. само за 2019 г.

Прокуратурата: Пет партии са получили по-големи субсидии

Финансовият министър коментира и предложенията за въвеждането на диференцирана ДДС ставка за някои продукти, като подчерта, че намаляването на този косвен данък няма автоматично да доведе до спад в цените. „Цените няма да паднат. Единствено натискът срещи фиска ще се увеличи, защото ще загубим постъпления“, аргументтира се финансовият министър.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама