Италиански рибари вадят тонове пластмаса от Адриатика

13:12, 06 юни 19 25 958 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Край бреговете на Италия, рибарите улавят в мрежите си обикновената сепия, кефал и боклук. Но за пръв път те не изхвърлят пластмасата към морето, предаде Франс Прес.

Досега рибарите, изправени пред пластмасови отпадъци, имаха избор дали да ги върнат в морето или да ги хвърлят дискретно на земята, като рискуват да бъдат преследвани за незаконния превоз на отпадъци.

Но четиридесетте риболовни лодки от пристанището на Сан Бенедето дел Тронто на Адриатическо море участват в експеримент за събиране и рециклиране на тези отпадъци. Той трябваше да продължи един месец до 7 юни, но ще бъде удължен през цялото лято.

Целта на този експеримент е да се въведат протоколи, които биха могли да бъдат разширени за цялата Италия и извън нея, за да се справят с тонове пластмаса или други отпадъци, които рибарите улавят в мрежите си.

„Много рибари са изхвърляли отпадъци в морето, защото законът казва, че не могат да ги върнат на брега“, казва Елеонора де Сабата, координатор на проекта за НПО „Чисто море“. "Те нямат право да транспортират отпадъци, а в пристанищата няма къде да ги оставят", добавя тя.

"От началото на експеримента рибарите събират един тон отпадъци всяка седмица, 60% от които са пластмасови. Около 20 до 25% от събраните отпадъци могат да бъдат рециклирани - всичко зависи от състоянието на пластмасата след престоя в морската вода", казва Сабата. Ако не се рециклират, някои отпадъци могат да се изгорят, за да се създаде енергия.

Огромните пластмасови острови, плаващи в океаните, са истински проблем.

Според неотдавнашно проучване на Обществената библиотека на науката (PLOS), Средиземноморието съдържа от 1 000 до 3 000 тона плаваща пластмаса, да не говорим за всичко, което се намира на дъното на морето. Най-малко 1500 тона пластмаса, се посочва още в изследването.

Редовно, кашалоти нахлуват на италианските брегове, стомахът им е пълен с пластмаса.

Европейският парламент прие забрана за пластмасови изделия за еднократна употреба от 2021 г., а в Италия се обмисля законопроект за третиране на съществуващите отпадъци.


Изчислено е, че 80% от морските отпадъци идват от земя и само 20% от риболовната промишленост.

"Ценността на този експеримент (провеждан под ръководството на НПО Чисто море живот) е да се определи какво е на дъното на морето, да се разбере какво може да се рециклира и как да се управляват тези отпадъци", казва г-жа От Сабата.

Целта е по-специално да се избегне навлизането на пластмаса в хранителната верига.

"Проблемът е в морето, но решението е и трябва да идва от нас, имаме нужда от политическо решение, трябва да преминем от тревога към действие", настоява г-жа Де Сабата.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама