В Русия откриха първата арктическа жп услуга

15:45, 06 юни 19 / Свят 25 1286 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Първият туристически влак, преминаващ през арктическия регион на Русия, който ще превозва пътници за Норвегия, отпътува от гара Санкт Петербург в сряда с 91 пътници.

"Арктика очарова всички", каза изпълнителният директор на германската компания Lernidee Еrlebnisreisen Нурлан Мукаш, която стои зад проект. "Тази дестинация се покрива от канадски и норвежки туристически агенции, но това не засяга Русия", добави той.

Влакът, наречен "Заринголд", включващ два вагон-ресторанта, ще пътува от Санкт Петербург през Петрозаводск, историческия град Кем и Мурманск.

В Мурманск, най-големият град на север от Полярния кръг, туристите ще слязат от влака и ще продължат с автобус до Киркенес в Норвегия, преди да завършат пътуването си с разходка с лодка до Осло или по въздух до остров Шпицберген.

Цялото пътуване ще отнема 11 дни и ще позволи на пътниците да открият райони, които са трудно достъпни по друг начин, според организаторите.

За първото "пилотно пътуване" на влака са пристигнали туристи от седем държави, включително от САЩ, Германия, Норвегия и Русия. "В бъдеще се надяваме да има редовни влакове по тази дестинация“, каза мукаш пред АФП. Той добави, че се очаква влакът да се движи два пъти следващата година и четири пъти през 2021 година.

Русия се надява да стане водеща икономическа и военна сила в Арктика, предвиждайки нови търговски пътища, тъй като глобалното затопляне разрушава ледниците.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама