Министърът на земеделието кани медиите на изненадващи проверки в къщи за гости

08:20, 07 юни 19 / Политика 25 1421 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Глобите по издадени актове няма да се платят от българските данъкоплатци. Това каза министърът на земеделието и храните Десислава Танева в сутрешния блок на Нова телевизия по повод скандала с къщите за гости.

До момента са сключени 1030 договора, а 746 къщи за гости се изграждат, уточни тя.

И в предния мандат имаше индикации за злоупотреби. Проверките са завишени повече от три пъти, но очевидно за нас и това е малък процент. От 130 проверки са наложени 80 акта, като по 65 са започнати процедури по вземания.

По думите ѝ повечето актове са издадени заради недостигане на цифрите в бизнес плановете за къщите за гости, обясни Танева.

Прокуратурата проверява всички къщи за гости и ако някой не е изпълнил бизнес плана, трябва да бъдат взети мерки, добави тя.

В момента заварвам 14 договора, които са предоставени за одобрение в Държавен фонд "Земеделие" за допълнителни дейности по къщи за гости – туристически атракции. Тук големият въпрос е дали парите ще се ползват по предназначение или някой има намерение да ги направи за лично ползване, като уточни, че въпросните проекти предвиждат изграждане на басейни и джакузита към действащи къщи за гости. Затова екип на Държавен фонд "Земеделие" заедно с медиите ще отиде на място и на място ще има възможност да се прецени бенефициента. От неделя ще сме в готовност и ще поканим медиите. Тези 14 къщи за гости не са предупредени. За всяко съмнение, че бизнес планът не стъпва на реални намерения, договорът няма да бъде сключван, заяви Десислава Танева.

Тя каза, че за да се избегнат злоупотреби в бъдеще, от бенефициентите ще се изискват декларации за конфликт на интереси.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама