Франция е водеща в замърсяването с пластмаса в Средиземно море

19:40, 07 юни 19 / Свят 25 1445 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Франция е водещият производител на пластмасови отпадъци в Средиземно море, предава Франс 24.


Сред страните около Средиземноморието именно Франция произвежда най-много пластмасовите отпадъци, повече от 10 000 тона са открити в морето.


През 2016 г. страната е произвела 4,5 млн. тона пластмасови отпадъци, или 66,6 кг. на човек, според доклад на WWF, публикуван днес в навечерието на Световния ден на океаните. Докато 98% от общата сума (4,4 милиона тона) са събрани, само 22% са били рециклирани. Останалите 2% от пластмасовите отпадъци генерират "изтичане на 80 000 тона пластмаса в природата", от които 11 200 тона "проникват в Средиземно море", изчислява екологичната НПО.

Италиански рибари вадят тонове пластмаса от Адриатика

Концентрацията на пластмасови отпадъци е особено висока в близост до Марсилия, Ница и Корсика, което може да се обясни отчасти с "туризма и развлекателните дейности".

Това пластмасово замърсяване, освен въздействието му върху флората и фауната, има значителни разходи: въздействието за риболова се оценява на 12 милиона евро (пластмасови отпадъци в лодките или мрежите), до 21 милиона за морска търговия (заплитане в перки ...) и 40 милиона за туризъм.

Разходите за почистване на брега се оценяват на 3 милиона.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама