Радикализиран младеж от Пловдив правил бомби, вербуван бил от Ислямска държава

13:45, 08 юни 19 25 1831 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Тук става въпрос за дете – жертва не за извършител на сериозно престъпление. Става дума за лична трагедия, която за щастие не е развита до мащабни размери, а не толкова за едно досъдебно производство. Това заяви зам.-главният прокурор Иван Гешев във връзка с предотвратения атентат в Пловдив, предаде БГНЕС.

Някои проблеми касаят всеки от нас като родител в тази страна. Тези проблеми трябва да започнат да бъдат решавани и на тях да бъде противодействано от цялото общество.

16-годишен радикализиран българин готвел терористичен акт в Пловдив

Става дума за дете на 16 г., в сряда се получи сигнал от близки на това дете. ДАНС ни уведоми веднага за сигнала, става дума за ученик, който се е радикализирал. В резултат на организацията и взаимодействието с ОДМВР-Пловдив, претърсихме две помещения, които детето е използвало съзнателно. Ученикът е от елитна пловдивска гимназия от добро семейство с възможности. Ученик, който е супер интелигентен, добави Гешев. В помещения бяха намерени готови и в процес на изготвяне самоделни взривни устройства. Едното е т.нар. тръбна бомба – устройство, което често се използва при атентати в САЩ. Намерено е и взривно устройство в процес на изготвяне, това са т.нар. бомби с пирони. Веществото за направата на такава бомба е използвано за някои от атентатите в Белгия, Франция и Сарафово. Като за атентата в Сарафово използваното вещество е между 2 и 3 кг. А сега става въпрос за 14,5 килограма от това вещество, подчерта Гешев. 16-годишният е обект на вербовка от страна на Ислямска държава, добави още зам.-главният прокурор.

Под егидата на главния прокурор се подготвя проект за създаване на антитерористични центрове, съобщи Гешев. Тези центрове би трябвало да комулират в реално време цялата информация и в реално време почти всички служби да имат представители. Ако има разбиране от премиера, нещата могат да се случат в кратък период. Относно наказателно-правния аспект, ще кажа, че основният проблем, който трябва да бъде решен в кратък срок е взаимодействието между отделните служби, които са ангажирани в противодействието срещу тероризма, подчерта Иван Гешев.

Атентаторът от Пловдив гледал по 30 клипа с камикадзета на ден

На 16-годишното момче трябва да бъде оказана помощ от специалисти в изолирана среда. Затова внесохме през вчерашния ден мярка, не с цел наказателна отговорност, а детето да бъде поставено в специализирано заведение и да му бъде оказана помощ и с него да бъде работено от специалисти, психолози и психиатри. Съдът през вчерашния ден е преценил, следва да бъде взета мярка за неотклонение под надзора на Детска педагогическа стая, което според мен е в някаква степен грешка, уточни Гешев. Той добави, че прокуратурата ще внесе протест. „В случай, че съдът не възприеме нашето виждане, което може да не е най-правилното, ще трябва отговорността да бъде поета от семейството, училището и в крайна сметка колегите от ОДМВР – Пловдив в Детска педагогическа стая“, допълни още Гешев.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама