Менда Стоянова: По-нисък ДДС ще вдигне облагането на доходите

14:10, 09 юни 19 / Политика 25 1178 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

След заявените от депутата от ДПС и бизнесмен Делян Пеевски и БСП законодателни инициативи за намаляване на данъка върху добавената стойност (ДДС) върху хляб, книги и други продукти, председателят на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова от ГЕРБ обяви, че не може да има разговор на парче, а дебатът трябва да е за цялата данъчна система и то - с участието на гражданите.

"Компенсацията при намаляване на ДДС има един единствен източник - увеличаване на подоходното облагане. Ако българинът е готов за такова и за по-високи местни данъци, за да компенсира разликата, ще водим такъв разговор", каза Менда Стоянова пред БНР. Тя определи всичко друго като популизъм.

"Няма да поевтинее нито хлябът, нито книгите. Дори и да има първоначална разлика, после ще скочат цените и намалението на ДДС ще подпомогне производителите и търговците на съответните стоки, а не хората", каза още Стоянова. Тя обясни, че при пазарната икономика няма механизъм, който да гарантира, че цените ще намалеят - освен ако не се комитетът на цените от социализма.

Според нея хората с ниски доходи трябва да се подпомагат през социалната система, а не - чрез опит за намаляване на ДДС.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама