Историческите въпроси са крайъгълният камък в отношенията ни със Северна Македония

13:58, 10 юни 19 / Политика 25 1263 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Историческите въпроси са крайъгълният камък в отношенията ни със Северна Македония. Това каза на пресконференция вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева след първото заседание на Съвместната междуправителствена комисия със Северна Македония, предава „Фокус“.

„Историческите въпроси за нас са най-важният елемент в договора за добросъседство. Те са крайъгълният камък, защото ние трябва да учим нашите млади хора на истината“, коментира Захариева.

"Днес приехме и доклада на смесената историческа комисия и отбелязахме, че има постигнат напредък – Св. св. Кирил и Методий, цар Самуил и др. Но ние като политици се надяваме да видим още по-осезаем напредък възможно в най-скоро време“, заяви тя. Министър Захариева посочи, че с общите чествания на героите политиците изпреварват работата на общата историческа комисия.

„Така че България ще продължи да подкрепя Северна Македония – ратифицирахме вече протокола за съюзничество в НАТО. България продължава да бъде двигател на европейската перспектива на страните от Западните Балкани и за нас е важно договорът за добросъседство да бъде спазван в дух на приятелство“, каза още външният министър.

От своя страна министърът на външните работи на Северна Македония Никола Димитров каза, че  поема отговорност да се завърши с мъдрост и приятелство работата на общата историческа комисия.

„Имаме области, в които има изключително добра работа – имаме приятелство, разбиране и почит един към друг. Има области с голям скок – например туризмът. Най-голям фокус мисля, че можем да сложим върху Коридор 8, за да бъде по-бързо изграден“, обясни Димитров. Той посочи, че продължава работата и по енергийни проекти между двете държави.

По отношение на общата историческа комисия Димитров заяви, че задачата ѝ не е лесна. „Има много слоеве, но процесът е отворен и вече зрее. Но има две опасности – ако няма резултати, ще загрозим процеса. И ако няма истинско узряване в погледа към историята, пак ще загрозим процеса. Искам да уверя, че Северна Македония е цялостно посветена на този процес и той не е само заради договора за добросъседство, а е важен като цяло за държавата и отношенията ни с България. Аз поемам отговорност да завършим този процес, защото е важен – ще го завършим с мъдрост и приятелство, за да има разбиране между двете държави“, обясни Димитров. Той посочи, че влизането на Северна Македония в ЕС е важно както за държавата, така и за европейското развитие на региона.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама