Русия предупреди за риска от свръхпроизводство на петрол

16:27, 10 юни 19 25 1067 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Русия предупреди за силен риск от глобално свръхпроизводство на петрол, което би могло да доведе до понижение на цените на петрола под 40 долара за барел.

"Днес има наистина големи рискове от свръхпроизводство", заяви руският енергиен министър Александър Новак по време на среща със саудитския си колега Халид ал-Фалих в Москва.

"Трябва да анализираме всичко, за да вземем балансирано решение през юли", каза той, имайки предвид ключова среща на т.нар. Съюз на ОПЕК + между страните от ОПЕК и други страни, произвеждащи петрол, включително Русия.

Алиансът ще се срещне във Виена в началото на юли, където според саудитския министър ще се реши дали да удължи споразумението за производствените нива.

Русия се съгласи с държавите-членки на ОПЕК за намаляване на производството на суров петрол, за да се повишат цените след катастрофата през 2014—2015 г.

Петролът падна под 60 долара за първи път от началото на годината

25-членният съюз се съгласи да намали производството с 1,2 милиона барела на ден от началото на тази година, след като цените на петрола паднаха с повече от 30% в края на миналата година.

"Цените могат да паднат под 40 долара и дори до 30 долара за барел", заяви руският финансов министър Антон Силуанов в понеделник, цитиран от руските агенции.

Подобен сценарий не може да бъде изключен, каза Новак.

"Много зависи от ситуацията на пазара през второто и третото тримесечие, от баланса на търсенето и предлагането, и как се развива ситуацията с несигурности, търговски войни и санкции за натиск върху няколко страни", каза той.

"Ние работим за предприемане на превантивни стъпки, за да избегнем обсъждания сценарий," каза Фалих относно перспективите за понижаване на цените до 30 долара за барел.

Мащабните понижения на износа от Иран и Венецуела плюс договорените съкращения на производството, осъществени от групата ОПЕК + от януари, намаляват доставките, предава БГНЕС.

Американският президент Доналд Тръмп призова ОПЕК да увеличи производството на петрол, за да намали покачващите се цени.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама