Ето кой е най-дъждовният град в света

13:20, 15 юни 19 / Любопитно 25 1181 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Дъждовете в страната спряха (поне временно), но ние решихме да проверим кои са местата по света, които нямат такъв късмет. Градовете като цяло страдат повече от проливни валежи, а причината за това е логична - липсата на достатъчно почва, която не е покрита със сгради, асфалт и бетон, не позволява водата да попива. Къде обаче това се случва най-често в годината?

Снимка 373779

Източник: EPA/БГНЕС

Според карта на Световната банка, най-дъждовните страни се намират около екватора - северната част на Южна Америка, централна и западна Африка и островите в Югоизточна Азия.

Две малки градчета в североизточна Индия се оказват с най-много литри на квадратен метър на година. В Маусинрам количеството дъжд е 11 870 литра на квадратен метър, а в Черапунджи - 9300. И двете места се намират в щата Мегхалая, чието име означава буквално "дом на облаците".

От големите градове в този район на света най-дъждовни са Мумбай, Сингапур и Манила. В Африка столицата на Либерия Монровия е известна като "най-дъждовната столица в света" със своите 5000 литра на квадратен метър, а в Америка най-дъждовни са град Хайло в Хавай и малкото градче Кибдо в Колумбия.

Кой е най-мокрият град в Европа? Съвсем закономерно той се намира в Обединеното кралство - Кардиф с 1152 литра на квадратен метър.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама