Медицински работници излязоха на шествие в Стара Загора, били подлагани на натиск и заплахи

15:00, 11 юни 19 25 1629 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Медицински работници от УМБАЛ „Проф. д-р Стоян Киркович“ протестираха пред болницата днес, подкрепени от омбудсмана Мая Манолова, след което проведоха шествие из града. В него обаче, по твърдение на медицинските специалисти, заради натиск и заплахи за уволнение, се включиха едва двайсетина професионалисти по здравни грижи.

„Недопустим е натискът, които ръководители на лечебни заведения продължават да оказват върху медицинските сестри, за да не протестират. Питам аз, в кой век живеем, нормално ли е в уж демократична България, 30 години след демократичните промени, да се питаме имат ли право медицинските сестри да протестират или нямат право“, каза омбудсманът.

Доказателство за оказван натиск бе и фактът, че една от организаторките на протеста – медицинската сестра Елена Якшева, получи телефонно обаждане от „Личен състав“ за това, че ще бъде командирована от клиниката по ортопедия в инфекциозно отделение.

„Това е пълно безобразие, защото макар и формално да е спазен законът за всеки е ясно, че това е наказателна акция и знак за предупреждение от страна на ръководството на болницата. Това е начин да бъде притисната в ъгъла и да се потушат опитите за протест и промяна на тежкото положение“, подчерта Манолова.

Медицински сестри, кинезитерапевти, лаборанти и медицински асистенти настояват да получава достойно заплащане за труда си в размер най-малко на две минимални заплати или 1100 лв. Сред исканията са и допълнително заплащане на работата в спешната помощ и спешните отделения.

По думите на обществения защитник исканията на протестиращите не са политически, а съсловни и професионални и всеки опит да бъдат притискани и спирани задължително трябва да бъде осъден.

Министърът на здравеопазването обеща, че до 20 април т.г. ще има нови проекти на закони за съсловните организации – има ли такива проекти, няма. Обеща, че до 10 май ще предложи нова методика за определяне работните заплати на медицинските специалисти – видяхте ли такава методика, не, не сме видели такава методика. Обещаха, че от 1 юни заплатите ще бъдат поне на нивото на договореното в Колективния трудов договор, а именно 950 лв. стартова заплата за медицински специалист. Реално увеличенията, които се случиха, са в рамките на 20 лв., 50 лв., до 80 лв. Това е лъжа от страна на Министерството на здравеопазването и отказ от реформи. Отказ да се решават проблемите в здравната система“, заключи омбудсманът.

Според нея проблемите в сектора показват добре организиран хаос, от който парите изтичат. Така от 130 млн., на определени места един медицински специалист получава по 20 лв., а друг – нищо.

Протестът на медицинските специалисти, проведен на 11 юни, не е съгласуван за място и час с ръководството на УМБАЛ „Проф. д-р Стоян Киркович” – Стара Загора, съобщиха от лечебното заведение. 

От болницата съобщиха, че не е внесено искане за провеждане на групово мероприятие, съгласно нормативната уредба, което е отражение на броя на присъстващите – общо 24. Петима от тях са пациенти, трима са от екипа, организиращ протеста, 14 – от общински и частни лечебни заведения, един е на трудов договор в УМБАЛ „Проф. д-р Стоян Киркович” и един – на втори трудов договор в същото здравно заведение.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама