94 млн. лв. влезли в Столична община от билетчета и паркиране

15:25, 11 юни 19 25 1019 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Софиянци дали 94 млн. лв. за билети в градския транспорт и паркиране през 2018 г. Това става ясно от доклад за годишните финансови отчети на общинските дружества внесен за приемане в СОС, съобщава „Монитор“.
 
От него се разбира, че в касата на Центъра за градска мобилност (ЦГМ) през изминалата година от закупуване на превозни документи са влезли 66,2 млн. лв. От талони за платено паркиране, есемеси, скоби и паяци приходите са 27,7 млн. лв. Общите приходи на ЦГМ за 2018 г. са малко над 110 млн. лв. На пресконференция зам.-шефът на Общинския съвет Николай Стойнев отчете, че печалбата на транспортното дружество е 6,3 млн. лв.
 
Годишните приходи на общинските търговски дружества пък възлизат на 867,3 млн. лв. Стойнев допълни, че смененият модел на управление на общинските предприятия през последните години се отразява в повечето инвестиции, по-качествените услуги и по-добрата градска среда. Той посочи, че Столичната община е един от най-големите работодатели в страната. По думите му над 10 хиляди души работят в общинските търговски дружества, които ежедневно осигуряват редица услуги, като придвижването и сигурността в града, облагородяване и поддържане на зелената система и т.н.
 
„Благодарение на доброто финансово състояние на дружествата се реализират различни проекти. Такъв е първият нов парк в София - „Възраждане“, който бе изграден изцяло със средства от две общински дружества - „Софийски имоти“ и „Спортна София“. Първият етап беше създаването на спортен комплекс и места за отдих. Тази година предстои завършването на втория етап - аквакомплекс, в който за първи път ще се използва минерална вода“, припомни Стойнев.
 
Общинско дружество „Лозана“, което се занимава с осигуряването на работа на хора с намалена трудоспособност и интеграцията им, бе дадено за пример от Стойнев за оздравяване и привличане на множество външни инвестиции от близо 1 млн. лв. „Друг добър пример е дружеството „Егида“, което с наличието на задължения от над 1,5 млн. лв., в момента е стабилизирано и осъществява охранителна дейност в близо 100 общински обекта, 19 училища, 23 детски градини, 6 парка“, посочи зам.-шефът на СОС, който отчете добри резултати на ВИК-София.
 
По отношение на транспортните фирми Стойнев посочи, че през последната година в автотранспорта са направени инвестиции за 400 нови автобуса и 10 електробуса. Електротранспортното дружество е инвестирало в 13 нови трамвая, изграждане на ново тролейбусно трасе от квартал „Манастирски ливади“ до центъра на София, както и нови кондензаторни електробуси и зарядни станции. „Метрополитен“, който изгражда третата линия от метрото, е инвестирал в реновирането на стари влакове и закупуването на нови мотриси.
 
По отношение на общинското здравеопазване председателят на ресорната комисия към СОС д-р Веселин Милев заяви, че всички общински лечебни заведения вече са на печалба. През 2018 година най-много инвестиции са направени в двете акушеро-гинекологични болници „Света София“ и „Шейново“.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама