Брюксел: Датата за местните избори в Албания е въпрос за властите в Тирана

18:05, 11 юни 19 / Свят 25 1095 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

''Въпросът за отлагане на местните избори в Албания трябва да бъде разгледан от албанските институции в съответствие с действащото законодателство и практика'', заяви Мая Коциянчич, говорител на Еврокомисията, пред албанската телевизия АБЦ Нюз. Това е първа реакция на Брюксел във връзка със събитията напоследък в балканската държава.

Албанската ЦИК не призна президентския декрет за отлагане на изборите

Коциянчич добави, че решението за отказът от мандати и бойкотиране на изборите от опозицията от страна на опозицията предотвратява функционирането на демокрацията в страната.

„Ние следим развитието. Това е въпрос, който трябва да бъде решен от албанските институции в съответствие със съществуващото законодателство и съдебната практика, при пълно зачитане на конституционните и демократичните принципи. Смятаме, че решението за отказ от парламентарни мандати и бойкотиране на местните избори сериозно възпрепятства функционирането на демокрацията в Албания“, каза Кочиянчич.

Според нея опозиционните партии са направили това умишлено и след попълването на свободни парламентарни места парламентът функционира напълно.

„Това беше преднамерен избор на опозиционни партии. Представители на опозицията бяха заменени в парламента, който функционира напълно. Сега е от съществено значение да се запази конституционното право на албанските граждани да гласуват на местни избори и да се осигури приемствеността на местното управление“, оцени Коциянчич.

Тя отново призова всички партии да се ангажират своевременно в конструктивен диалог за преодоляване на настоящата политическа ситуация.

Поради влошаващата се политическа ситуация в страната, албанският премиер Еди Рама е в Брюксел, където за днес е насрочена среща с ръководителя на европейската дипломация Федерика Могерини. След това се провежда среща с председателя на Съвета на Европа Доналд Туск, както и с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама