Кошлуков пред СЕМ: Ситуацията в БНТ е критична

14:29, 12 юни 19 25 1448 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

БНТ е в практически фалит. Ситуацията е критична. Ние трябва да спасим БНТ. Това съобщи Емил Кошлуков - временно изпълняващ длъжността генерален директор на обществената телевизия, пред СЕМ, предаде "24 часа".

Кошлуков представи отчета си за програмната дейност и финансово състояние на Българската национална телевизия за периода март - май 2019 г., на извънредно заседание на Съвета за електронни медии. На практика това е времето, в което генерален директор на БНТ е Константин Каменаров, чийто мандат бе предсрочно прекратен през април заради влязла в сила присъда.

Къци Вапцаров отпада от конкурса за генерален директор на БНТ

"Прогнозите са, че до края на 2019 г. бюджетният дефицит ще стане 44 млн. лева. В този отчетен период - за месеците март, април и май успяхме да спестим, да ограничим растежа на дефицита в размер на 8-9 млн. лева", обясни Кошлуков.

Откакто е и.д. генерален директор, той разваля договори, сключени от ръководството на телевизията, в порядъка на милиони. Това са договори за закупуване на програма, прекратени са реклами, които са вредни и опасни, спрени са съмнителни обществени поръчки, заради които БНТ е щяла да натрупа още дългове.

По думите му най-скъпото външно предаване е "Стани богат", което успява да избие само 10% от разходите си с приходите от реклама. Наградният му фонд се поема от телевизията, но е факт, че това е и програмата с най-висок рейтинг на БНТ. Най-скъпото предаване вътрешна продукция е "Референдум" заради тежкия и скъп договор със социологическа агенция.

Парламентът одобри процедурните правила за избор на член на СЕМ

Кошлуков е започнал преговори за отнемане на правата за продажбата на "Под прикритие" в чужбина. "Това е неизгодна сделка, при която се оказва, че не БНТ трябва да получава пари, а дължи. Подготвил съм споразумението за прекратяване, като съм предупредил, че дори може да се обърна към ФБР, защото компанията е калифорнийска", обясни той.

Оказва се, че голяма част от средствата на обществената телевизия отиват за купуване на спортно съдържание. През 2018 г. се купуват правата за излъчване на зимната олимпиада в Южна Корея, олимпиадата в Токио, която ще е през 2020 г. "Разходите значително се увеличиха, защото правата бяха продадени от олимпийските комитети на търговски организации, които да ги разпространяват", обясниха от управителния съвет на обществената телевизия.

"БНТ е закупила световното първенство по футбол и не е успяла да покрие поне половината от разходите за това. БНТ 3 - каналът със спортно съдържание, е с най-скъпите зрители на планетата", каза Кошлуков.

Според него обществената телевизия трябва много внимателно да прецени своите разходи. Той даде и друг пример за много скъпо съдържание - филми с Чарли Чаплин, които са купени за стойността от 2,7 млн. лева. "Изпратихме писмо до контрагента, с което му казваме, че прекратяваме договора. Той ни върна отговор, че ни обича и ни разбира, въпреки това ние заявихме, че спираме договора с него. Той ни каза, че толкова много ни обича, че дори ще ни даде безплатно да излъчваме сериала "Октопод", обясни Кошлуков.

СЕМ прие оставката на Каменаров, Кошлуков ще е временен шеф на БНТ

По думите му ситуацията в обществената телевизия е критична. "Затова си позволявам да говоря за това. Поръчал съм правни и експертни анализи на договорите. В тях ще видите обезпокоителни решения. Дължим прозрачност на гражданите", категоричен бе Кошлуков.

Той обясни, че в БНТ дори се получило предупредително писмо от УЕФА, че ще спрат сигнала към БНТ на една от финалните срещи на турнира.

На въпрос от Бетина Жотева, член на СЕМ, къде е бил през цялото това време, след като е бил програмен директор на БНТ 1, Кошлуков заяви, че никъде не е давал становища за купуване на каквато и да е програма. "Не са искали това от мен. Това е в правомощията на ръководството на телевизията. Иначе нямаше да купуваме сериали на Чарли Чаплин на тази цена", отговори Кошлуков.

Той не е участвал и в решенията за купуване на спортно съдържание. "Това е в дирекцията на Уляна Пръмова, тя е шеф на "Информация". Не са били длъжни да ме питат и за филмовата програма. Излиза, че Надя Костова (програмен директор на обществената телевизия от 4 декември 2017 г. - б.а.) е можела да си взема решенията сама", обясни Кошлуков.

Задълженията, за които БНТ е получила фактури и трябва да бъдат изплатени, са 27 млн. лева. А по договорите с НУРТС - частната компания, длъжна да излъчва обществената телевизия, вървят и лихви по просрочените задължения.

"Докато държавата няма строга концепция и ясни параметри за обществената телевизия, няма как да станат нещата. Все пак става въпрос за недофинансиране на една обществена телевизия", заяви юристката Зина Трифонова, която е част от управителния съвет на БНТ. Много емоционално тя обясни, че е готова да си подаде оставката и сложи на масата ръчно написаната молба, която след края на заседанието на СЕМ връчи лично на Емил Кошлуков.

"До няколко месеца могат да паднат тези разходи. Трябва поредица от действия, за да се справим с кризата. Субсидирането от държавата е малко, но то е било такова и при предишни ръководства на телевизията, без да е имало такива чудовищни дефицити", обясни Кошлуков.

Бюджетът на телевизията за 2019 г. е 67,7 млн. лева. От обществената телевизия вече са изпратени две писма до финансовия министър - за увеличаване на финансовия дефицит и за спешно финансиране. "Предполагам, че и следващият генерален директор ще търси помощта на държавата", каза още той.

Отчетът на Кошлуков ще бъде качен в интернет страниците на БНТ и на СЕМ, така че и
кандидатите за поста генерален директор да са наясно с актуалната ситуация в телевизията. Те са общо седем - Сашо Диков, Сашо Йовков, Никола Тодоров, Стоил Рошкев, Явор Симов, Радостслав Главчев и самият Кошлуков. СЕМ ще посочи кой от тях ще заеме овакантения от Константин Каменаров пост на 5 юли.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама