Красимир Вълчев: Дуалното образование продължава и след края на годината

15:40, 12 юни 19 / Политика 25 1136 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Дуалното образование, което досега се реализираше по проекта „Домино“ („Дуално образование за модерните изисквания и нужди на обществото”) и Министерството на образованието и науката, ще продължи и след приключването си в края на тази година. Досега то се реализираше в рамките на Швейцарско-българската програма за сътрудничество. В следващите две години и половина то ще се финансира по Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“. Това обяви министърът на образованието Красимир Вълчев, който участва във втората национална конференция „Дуалното образование – път на възможностите”, предаде БГНЕС.

„Дейностите, които ще се финансират по Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“, ще бъдат насочени към това да се подготвят наставници, да се подпомогне организирането на обучението, не толкова да се изплащат стипендии. Ние заложихме изплащането на стипендии за дуална форма на обучение от държавния бюджет. Ще кандидатстваме пред програмата за отпускане на до 24.5 млн. лева“, заяви Вълчев и припомни, че за новата учебна година с държавния план прием са утвърдени 149.5 паралелки.

„Всяка година удвояваме броя на паралелките и учениците, които са в тази форма на обучение“, подчерта още той и добави, че в края на тази учебна година завършват 3800 ученици от 177 паралелки, които са се обучавали в дуална форма.

По думите на министър Вълчев интересът към тази форма на обучение нараства, но голяма част от гимназиите и работодателите се въздържат, тъй като са им необходими малко работници. Това важи най-вече за сектор земеделие.

Почти нямаме земеделски производители, които да са се включили в дуалната форма на обучение“, заяви образователният министър.

Председателят на УС на Браншовата камара по дървообработване и мебелна промишленост Галин Господинов подчерта, че проблемите в сектора са драстични.

„Стигна се една критична точка, в която се застрашава функционирането на някои бизнеси, застрашава се изпълнението на поръчки. Това е много страшно, защото икономиката е гръбнакът на едно общество и ако ние прережем възможностите тя да се развива, това ще доведе до още по-сериозни щети във времето“, заяви Господинов.

Той коментира още, че подпомага професионалните гимназии повече от 5 години и това е техен приоритет на организацията им от 4 години.

„Имаме 12 паралелки дуално обучение в страната, за следващата година нови 8 паралелки. Имаме 18 професионални гимназии, които са асоциирани членове на браншовата организация“, добави още той и добави, че не е далече времето, в което фирмите ще правят всичко в гимназиите да се отварят паралелки, които да подготвят кадри за тях.

Господинов поиска от министър Вълчев план приемът да се подготвя с бизнеса, тъй като в момента той не успява да задоволи изцяло интересите им. Според него целта на министерството, приемът в дуална форма на обучение да достигне 60/40 % не се реализира в цялост.

От своя страна Красимир Вълчев заяви, че иска бизнесът да даде своите препоръки и той ще го изиска от РУО-тата , както и ще положи усилия в посока да се задоволят нуждите на местната икономика . Министърът подчерта, че професионалното образование задържа младите хора в страната и регионите.

Директорът на дирекция „Икономическа политика“ в Министерството на икономиката Желяз Енев коментира, че в последните години усилията им са били съсредоточени върху намирането на инвеститори, а не в подготовката на кадри.

„С реализацията на проект „Домино“ положихме началото за развитието на тази форма на обучение. Дуалната форма на обучение е възможност да бъдат подготвени точните кадри за пазара на труда. Това генерира икономически растеж и привлича инвеститори“, заяви Енев и изрази надежда, че ще успеят да задържат повече млади хора у нас.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама