Неизвестното за викингите - лоши певци, групови изнасилвания и детски жертвоприношения

18:30, 16 юни 19 / Култура 25 3209 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Възстановка в Испания
Възстановка в Испания
Възстановка в Испания
Възстановка в Испания

Учените продължават да откриват нови неща, които хвърлят светлина върху различни аспекти от живота на най-разпуснатите европейци - викингите. Мнозина си ги представят като разбойници и варвари, а други – като смели откриватели. Оказва се, че викингите са били добре поддържани мъже, заплашващи добродетелите на омъжените жени, но са пеели отвратително, пише шведският вестник „Афтонбладет“, цитиран от БГНЕС.

„Ние постоянно правим интересни находки, даващи ни нови знания за културата в епохата на викингите“, заяви норвежкият историк и експерт то викингите Ким Ярдар. В своята нова книга „Повелителите на морето“ той разказва някои малко известни неща за викингите.

Гримираните разбивачи на сърца

Викингите са полагали големи грижи за своята външност. Археолозите са откривали много пъти при разкопки пинцети, гребени, приспособления за почистване на ноктите и четки за зъби.

Преди около 1000 години еврейският търговец Ал-Тартуси е посетил град Хедебю, намиращ се в днешна Северна Германия. Там той е видял, че и мъжете, и жените се гримират.

През 8-и век викингите са били модни законодатели

„Богословът Алкуин Йоркски е критикувал кралския двор на Нортумбрия за това, че там са копирали дрехите и прическите на викингите. А това съвсем не е християнско поведение. Силни чувства е предизвиквала и чистоплътността на викингите – те са наричани „добре сресаните сърцеразбивачи“, защото всеки ден са се сресвали, били са облечени с чисти дрехи и са се къпели всяка събота, което според мнението на британския монах, е „заплашвало добродетелите на омъжените жени“, споделя Ким Ярдар.

Правели са жертвоприношения с деца

От гледна точка на съвременния човек епохата на викингите е била изпълнена с насилие. „Редица археологически находки потвърждават, че човешките жертвоприношения са заемали централно място в религиозните ритуали“, разказва Ярдар.

Най-шокиращата находка са останките на четири деца от 4 до 7-годишна възраст, които са били пренесени в жертва. Те са намерени в култово място край Трелеборг на датския остров Зеландия.

Човекът е бил най-добрият дар за боговете, а децата са смятани за най-ефективната жертва. Ким Ярдар отбелязва, че учените дълго време не са искали да копаят в тези тъмни ъгълчета на историята. Човешките жертви трудно могат да се съгласуват със съвременните представи за викингите като носители на културата, първооткриватели и изобретатели, а не жестоки насилници и убийци.

„Теорията, че викингите заради религиозните си вярвания са принасяли в жертва хора, намира все повече потвърждения в момента. И, според мен, този брутален аспект на тяхното съществуване ни помага по-добре да разберем цялата сложност на епохата на викингите“, каза той.

Групови изнасилвания по време на ритуали

„Ритуалните групови изнасилвания са били често срещани“, разкрива Ярдар.

Арабският писател и пътешественик Ахмед ибн Фадлан на път за Волжка България описва необичайна погребална церемония, на която става свидетел през 921 г. край бреговете на Волга:

„Когато умира богат човек, те разделят неговото състояние на три равни части. Една трета отива за неговото семейство, втората се изразходва за погребението, а с последната варят бира, която пият в същия ден, когато неговата робиня се самоубива и я изгарят заедно с господаря й... Когато умира вождът, те попитаха неговите робини: „Кои от вас искат да умрат заедно с него?“ Една от тях отговорила: „Аз“.

След това Ибн Фадлан описва как жената е отведена в шатрата на починалия вожд и шестима мъже правят секс с нея, след което я екзекутират.

Пеенето на викингите прилича на грачене на врани

Изглежда викингите са обичали музиката. Сред откритите инструменти от епохата на викингите има флейта, рогове от крави и др. Неотдавна в Дания бяха намерени и фрагменти от лира.

Но песните им едва ли са се харесвали. Римският император Юлиан Апостат още през 4 век е сравнявал песните на скандинавците с граченето на враните.

Еврейският търговец, който е видял гримираните мъже в Хедебю, е описвал песните на викингите така: „В живота си не съм чувал толкова отвратителни песни... звуците им напомнят кучешкия лай, само че още по-дивашки“.

Употребата на наркотици

Шаманките от епохата на викингите са били много уважавани жени, страхували са се от тях.

„В сагата за Ерик Рижия се разказва за гренландската шаманка Торборг Веслеволве. Когато тя е посещавала някоя къща, са я черпили със сърцата на всички видове животни, с които е разполагало домакинството“, отбелязва Ким Ярдар.

В много гробове на викингите са открити зърна от коноп. Предполага се, че този наркотик е използван по време на магьоснически ритуали. Той е помагал на шаманките да изпаднат в транс.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама