Ньойският договор и съдбата на българите по сръбско-българската граница - тема на конференция в Брезник

07:50, 14 юни 19 25 1358 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Ньойският диктат и съдбата на хората от двете страни на сръбско-българската граница в периода от 1919 до 2019 г. са обект на дебати по време на специалната конференция, посветена на 100-годишнината от договора, която ще се проведе в Брезник.

До момента годишнините от това трагично събитие са били отбелязвани в Трън, Годеч, Драгоман и Сливница.

„Брезник и Цариброд са свързани по семейно родов път. По време на Балканските войни в Цариброд се преселва голяма фамилия брезничани, която дава много изявени българи. Царибродчани винаги са гледали на тях с много голяма симпатия“, разказа журналистът Зденка Тодорова, предаде БГНЕС.

По време на Руско-турската освободителна война /1877-1878 г./ сръбски военни части нахлуват в териториите на Трън, Цариброд и Брезник, за да ги присъединят към своята държава. Сръбските окупатори остават там в течение на една година и трънчани и брезничани правят много за тяхното изгонване. Това е свързано с името на големия родолюбец Тако Пеев от Трън, на който ще бъде посветен специален доклад по време на конференцията.

Друг интересен аспект, който ще бъде засегнат, е как се отразил Ньойският договор на туристическото движение. То е било изключително добре развито в този район на България. Началото му е поставено с пътешествието на Алеко Константинов по ждрелото на река Ерма.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама