Румен Радев: Изпуснахме шанса да уредим въпроса с Гоце Делчев още с Договора за приятелство

11:40, 13 юни 19 / Политика 25 1057 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

България пропусна своя шанс да уреди честването на паметта на Гоце Делчев още при подписването на Договора за приятелство и сътрудничество, който беше сключен през август 2017 г., заяви президентът Румен Радев.

„Пропуснахме шанса да го заложим в т.нар. договор, защото той по формата е декларация. Това не е договор за добросъседство с Македония. Оттук нататък правната стъпка е залагането на този договор с допълнителна актуализация в глава 35 от преговорите за присъединяване на Македония към ЕС. Изразявал съм го многократно, това са европейски критерии, ние трябва да ги следваме, след като Македония има амбиции да стане член на ЕС. А най-много ние трябва да й помагаме. Но и да следим тези критерии да се спазват“, изтъкна държавният глава, предаде БГНЕС.

Захариева: Ако не се разберем за Гоце Делчев, спираме да работим в комисията със Северна Македония

Личното мнение на президента по въпроса е изразил и по време на изказване при посещението си в Санкт Петербург преди дни като е цитирал„ пред цял свят бележития български революционер Гоце Делчев“.

„Изпадаме в някакви дребнотемия исторически моменти и комисии. Аз отдавна съм казал своето мнение. България трябва да мисли и да подходи много по-генерално към този проблем“, подчерта Радев.

Проф. Кирил Топалов: Македонците не познават историческите си извори

Властите в Скопие вече изразиха надежда, че съвместната българо-македонска комисия по историческите въпроси ще намери решение за Гоце Делчев в духа на приятелството между България и Македония.

Говорителят на македонското правителство Муамед Ходжа направи специално изявление по повод позицията на българския външен министър Екатерина Захариева, че страната ни може да се оттегли от съвместната комисия, ако двете държави не намерят решение за личността и делото на Гоце Делчев и ако комисията не постигне съгласие, че той е българин.

Проф. Ангел Димитров обясни откъде идва драмата с македонците за Гоце Делчев

„Надяваме се комисията, която беше сформирана от двете правителства на базата на Договора за добросъседство и приятелство, да намери решение в духа на приятелството и добросъседството между двете държави“, заяви Ходжа в сградата на Министерски съвет на Република Северна Македония.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама