Дебат в СОС заради Зона 4 „Златна София“

15:16, 13 юни 19 / Общество 25 190 Topnovini
1

Част от проблема за обновяването на Зона 4 „Златна София“ са и самите проекти, не само изпълнението. Това каза пред журналисти председателят на Градския съвет на БСП – София Калоян Паргов след редовно заседание на Столичния общински съвет.

„На днешната сесия в началото изразихме позиция за това, което се случва в последната една година - с качеството на ремонтите в София и всички тези скандали, на които сме свидетели и най-вече с недоволството и недоверието, което се разрази в данъкоплатците и софиянци, за това дали Столична община харчи правилно техните пари и обектите се изпълняват качествено и в срок. В тази връзка част от проблема са и самите проекти, не само изпълнението“, заяви Паргов. Той посочи, че в момента предстои препроектиране, което ще възложи главният арх. Здравко Здравков за Зона 4 в частта на площад „Св. Александър Невски“.

„Там също имаше напрежение и изключително остри дискусии. Предложихме днес да бъде обявен наново и конкурсът в тази част и да бъдат допуснати максимален брой участници, за да паднат дискриминационните условия, които спират доста специалисти, да участват свободно и да дадат своите идеи. А и в последствие да има и нещо като обществен съвет и по-широко обсъждане, за да можем да гарантираме, че всички ще са наясно с това, какво ще се случва в това емблематично площадно пространство на София, което е в съседство с Общината, Светия Синод и което често пъти се използва и за официални държавни мероприятия“, отбеляза Калоян Паргов.

От своя страна столичният кмет Йорданка Фандъкова каза, че  се надява позицията на БСП за Зона 4 да е продиктувана от загриженост и желание да помогнат, а не поради кампанията, която се води, или политическите спекулации.

„Аз отговорих на председателя на Градския съвет на БСП – София Калоян Паргов, че самият проект е резултат от конкурс. Той е много широко афиширан и през 2013 година проектантът беше избран от много широка комисия, с участието на представители на браншовите организации, на съюзите, на „Камара на архитектите“, както и на общински съветници от различни политически сили, включително и от БСП“, заяви Фандъкова. Тя отбеляза, че не бива да се спекулира с това. „Всички знаете, че обявихме публично, че специално за зоната около храм-паметника „Св. Александър Невски“, ние поискахме от проектанта да промени част от детайлите, с цел максимално запазване на историческия облик на тази зона.

Проектантът, който има правото, като архитект, да даде своите виждания, вече е дал едни високи мачти, като осветителни тела. Ние, заедно с Института за паметници на културата не одобрихме тези осветителни тела и поискахме да бъдат заменени с други и още няколко детайла, които да гарантират запазването“, посочи столичният кмет. Тя припомни и че вместо паветата са били заложени плочи, но Столична община е настояла да бъде запазена паважната настилка и това е факт. „От тук нататък промените, които сме поискали да направи проектантът, със сигурност ще ги обсъждаме и пред медиите, и в Общинския съвет и в комисиите. Смятам, че ще намерим начина, с всички общински съветници, за да продължим работата без да правим компромиси, нито с изпълнител, нито с проектант, а да защитим по найдобрия начин историческата визия на тази знакова част на нашия град“, каза още Йорданка Фандъкова.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани