Искат да забранят сериала ''Чернобил''

21:25, 13 юни 19 / Любопитно 25 1255 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Руските комунисти искат да бъде забранен сериалът “Чернобил” заради демонизация на съветската власт, съобщиха медии в Москва.

Партията “Комунистите на Русия” се е обърнала с искане към Роскомнадзор да се ограничи достъпът до американския филм, който привлече огромно внимание в цял свят.

Чернобил започна да привлича голямо количество туристи

“В сериала “Чернобил” истинската трагедия се е превърнала в идеологическа манипулация от страна на канала НВО. Шефът на ЦК на партията Сергей Малинкович нарече сериала “гаден” и обвини създателите му в клевета. Поредицата за драматичните събития от 1986 г. е идеологическо оръдие, призвано да опорочи и демонизира образа на съветската власт и съветските хора”, се казва в изявлението на партията.

Тя е на мнение, че срещу сценариста, режисьора и продуцентите трябва да бъде заведено дело за клевета. Все пак комунистите признават, че “хронологията на събитията и ключовите моменти в общи линии отговарят на реалността”.

Британският в. “Сън” пък пише, че в сърцето на Чернобилската забранена зона още има радиоактивен обект, наречен “слонския крак”, който е смъртоносен и може да убие за секунди осмелилите се да се приближат. Става дума за маса от високорадиоактивен материал, образувана след ядрената катастрофа през 1986 г.

Украинските спасителни служби откриват токсичните материали, съставени от изключително опасния кориум, натрупани на височина от над 3 метра, в тъмна стая под взривилия се 4-и реактор. Скоро след това откриват, че зловещата черна лава се е стекла директно от сърцевината му (най-активната зона). Разтопеният бетон и пясък излъчвали достатъчно радиация, за да облъчат човек със смъртоносна доза само за 300 секунди.

Според редица експерти и днес това се смята за най-опасното натрупване на радиоактивен боклук в света.

Наситената токсичност на “крака на слона” може да погуби човешки живот за няколко дни, пише в. “Стар”. Радиоактивната маса е толкова плътна, че никаква обикновена пробивна машина не може да проникне вътре. Когато руските власти опитали да я взривят, едва одраскали повърхността ѝ.

Единствено две снимки са били разпространени сред широката общественост, но заради високата радиация тяхното качество е повредено. И двамата фотографи стават жертви на токсичността на “слонския крак” и по-късно умират.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама