Депутатите решиха политическите партии да връщат надвзетите субсидии от 2016 г. досега

09:33, 14 юни 19 / Политика 25 962 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Парламентът прие окончателни промени в Закона за политическите партии, предава „Фокус“. Измененията бяха внесени от Министерски съвет. До тях се стигна, след като от „Шоуто на Слави” изнесоха информация за надплатени субсидии на общо шест партии през последните три години. Съгласно текстовете годишната държавна субсидия, отпусната на политическите партии и коалиции за периода от 26 май 2016 г. до влизането в сила на този закон ще се преизчислява. Разликата между предоставените държавни субсидии за периода от 26 май 2016 г. до влизането в сила на този закон и преизчисленият размер ще се връща от политическите партии и от партиите от състава на съответните коалиции, които са ги получили. Сумите ще се възстновяват по централния бюджет.

Депутатите решават окончателно за надвзетите субсидии

След влизане в сила на закона в 7-дневен срок Министерство на финансите ще бъде задължено да публикува информация за средствата, които подлежат на връщане от политическите сили.

Законът регламентира случаите, когато надвзетата субсидия не е върната доброволно. На политическа партия, която не е върнала доброволното разликата в субсидията се предоставя субсидия в размер на 70% от сумата, която трябва да й бъде предоставена и 50% от сумата от всяка следваща част на субсидията в рамките на до една година от влизането в сила на този закон.

Законът урежда и случаите, в които партиите нямат достатъчно средства за това. Тогава разликата, която не е върната, може да се върне до 31 декември 2020 г. Партиите, които не получават субсидия също връщат разликата до 31 декември 2020 г.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама