Румен Радев благодари на сънародниците ни в Будапеща за издигането на авторитета на България

10:10, 14 юни 19 / Политика 25 1032 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

"Българите в Унгария не само пазят своята идентичност, но активно участват в обществено-политическия живот на страната и са живата връзка между народите на България и Унгария". Това заяви президентът Румен Радев на среща с представители на българската общност в Будапеща. Държавният глава е на официално посещение в Унгария по покана на президента на страната Янош Адер.

Румен Радев изрази признателност за активната политика и подкрепата на Унгария за запазването на езика, националната идентичност и историческата памет на българската общност в страната. „Бих искал да изкажа благодарност и към българското самоуправление и Дружеството на българите в Унгария, които запазват родния дух и култура и издигат авторитета на България“, заяви още Румен Радев в приветствието си към представителите на българската общност в Будапеща, срещата с които се състоя в първия ден от посещението му в унгарския град.

Държавният глава подчерта приноса на българите от всяко поколение в Унгария, които вече над 100 години изграждат една малка България в тази приятелска страна. Той приветства и инициативата на сънародниците ни за обявяването на 19 октомври за Ден на българо-унгарското приятелство, която е получила безрезервна подкрепа от българските и унгарските власти и се е превърнала в символ на приятелските отношения между двата народа.

По-рано държавният глава и съпругата му Десислава Радев посетиха етнографското градче Сентендре.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама