Двойно повече зрелостници преписват текста, без да разсъждават по него

13:40, 14 юни 19 25 1085 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Резултатите на зрелостниците тази година на матурите по Български език и литература (БЕЛ) и по История и цивилизация, са по-ниски.

Това обобщение от майската сесия на матурите направи на пресконференция зам.-министърът на образованието и науката Таня Михайлова.

Средната оценка по БЕЛ е добър 4,06, а на втория държавен зрелостен изпит е много добър 4,67

Традиционно задачите по БЕЛ за слято и полуслято писане и разпознаването на цитат в художествен текст се оказват трудни за учениците. Освен това от МОН подчертават и честите грешки, свързани с разпознаване на термини и чужди думи като "хронометър" например.

Повече ученици пишат аргументативен текст. Двойно се е увеличил процентът на учениците, които преписват творбата, вместо да създадат аргументативен текст по художественото произведение. Намалява и броят на зрелостниците, които се справят със задачата да направят резюме на държавния зрелостен изпит по български език и литература.

Най-висок брой точки учениците са получили по немски, френски, испански език, химия и опазване на околната среда. По история и цивилизация се отчитат по-нисък брой точки, а по английски език резултатите са се повишили.

Зрелостниците, положили изпит по БЕЛ, са 49 341. С около десет хиляди по-малко са явилите се на втория задължителен изпит.

С пълни шестици могат да се похвалят 226 зрелостници. Слабите оценки на матурите са се увеличили спрямо 2018 година с около 300 ученици.

Най-голям брой ученици са се явили на изпит по английски език, следвани от биология и география. От МОН отчитат, че по география, биология и БЕЛ са постигнати най-ниски резултати, въпреки че това са предмети, които са предпочитани от зрелостниците.

Разград, Ямбол и Силистра са градовете, където се наблюдават най-ниски резултати на матурите, докато най-високи оценки са получили учениците от столицата.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама