От края на април 12 правонарушители са под наблюдение чрез електронни гривни

14:00, 14 юни 19 25 1710 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

12 правонарушители се наблюдават с електронни гривни от края на месец април в България. Това обяви зам.-министърът на правосъдието проф. Николай Проданов, който отчете постигнатото по проекта за модернизиране на пенитенциарната система в България, предаде БГНЕС.

„Вече близо два месеца електронният мониторниг у нас е в действие. От края на април има заповед на главния директор на Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“, с която системата е въведена в действие“, обясни пред БГНЕС зам.-министърът на правосъдието и добави, че към момента разполагаме с 250 гривни като техният брой може да бъде увеличен до 2000.

Попитан с какво този вид контрол е по-добър от досегашния, Проданов даде пример с един от 12-те осъдени, който има забрана да посещава игралните зали в населеното място.

„В електронната система местонахождението на тези игрални зали е зададена може да се осъществи детайлен контрол върху това дали лицето ги посещава или не. В случая алтернативата е човек да върви с него и да го контролира или освен да не напуска дома си. В някои отношения електронният мониторинг е незаменим“, подчерта още той и каза.

От своя страна директорът на Главна дирекция "Изпълнение на наказанията" главен комисар Васил Миладинов коментира, че чрез въвеждането на електронното наблюдение се осъществява по-ефективен контрол върху лишените от свобода и им се дава възможност за по-ефективно приобщаване в обществото, тъй като с устройствата - т.нар. "гривни", те не се отдалечават от семействата и местоработата си.

Началникът на отдел „Социални дейности“ в Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“ комисар Юлиян Шемширов каза, че спечелилата обществената поръчка израелска фирма „СуперКом“ ще поддържа системата в продължение на 5 години, след пускане й в експлоатация.

„Лицата, които подлежат на електронно наблюдение са три категории лица - лишените от свобода, които са настанени в затворнически общежития от открит тип и имат разрешение да нощуват извън общежитието. Втората категория са лицата, които са с наложени пробационни мерки – ограничени в свободното придвижване и задължителна регистрация по настоящ адрес. Третата категория са лицата с наложена мярка мярка за неотклонение „домашен арест“, обясни Шемширов.

Валери Даан, която е представител на фирмата доставчик на системата, заяви, че в България се използват два вида наблюдение.

„Единият вид е радио честотен и той се използва за наблюдение на правонарушители, които са под домашен адрес. В къщата на лицето, което е под наблюдение се поставя базова станция, която комуникира с гривната. Целта е да се установи дали лицето спазва програмата си и дали напуска неправомерно дома си или не се връща в уречения час, който му е разпореден от съда. Другият вариант е GPS гривна, посредством сателитен сигнал. Тези устройства се свързват и работят със софтуерна система, в която се вкарват данни, свързани с електронното наблюдение“, заяви Даан и добави, че двете технологии дават възможност на правоохранителните органи да следят правонарушителите в реално време.

И двата вида гривни се залепват за глезена, така че наблюдаваното лице да не може да я свали. Ако обаче бъде направен такъв опит или опит за заглушаване по някакъв начин на сигнала, устройството изпраща сигнал до системата като това най-вероятно ще доведе до промяна на мярката за неотклонение. Освен това при загуба на сигнал между системата и гривната за 30 сек., тя отново изпраща сигнал за нередност в мониторинговия център, който е ситуиран в София.

Стана ясно още, че наблюдаваните лица могат да се къпят с тях, тъй като гривните издържат на дълбочина до 2.5 м.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама