Ислямска държава залага все повече на жени

09:10, 15 юни 19 / Свят 25 915 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Жените започват да играят все по-важна роля в "Ислямска държава" (ИД), както в сражения на фронтовата линия, така и за терористични актове на Запад, заяви европейската полицейска служба Европол. Тя предупреди, че това може да има дългосрочни последици за други джихадистки групировки, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Европол заяви, че задачите на жените обхващат "медиите, нравствената полиция и секторите на здравеопазването и образованието" - все отговорности, без които провъзгласеният от ИД халифат не би могъл на функционира.

В сравнение с предишни джихадистки групировки жените също така присъстват "осезаемо повече" в пропагандата на ИД и като автори на публикации, и като целева група, се казва в доклад на европейската полицейска служба.

Макар че ИД не е първата терористична групировка, която приканва жените да се включат в борбата, Европол отбелязва, че част от нейната привлекателност е, че "се разрешава на жени да пътуват до земите на халифата, без да им трябва придружител мъж".

Със свиването на територията под контрола на ИД в Ирак и Сирия жените, които допреди това са изпълнявали небойни задачи в групировката, все по-често са призовавани да грабнат оръжие.

"Безпокойството е, че това нараснало участие на жените може да проправи път към потенциално значими промени в ролята на джихадистките в бъдеще", се казва в доклада.

Миналата година 15 процента от осъдените в ЕС бивши членове на ИД са били жени, което е увеличение спрямо предишни години.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама