Към момента няма пиратско излъчване на ТВ програми в градовете в Югозападна България и Бургас

10:13, 15 юни 19 25 1374 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Достъпът до нелегално разпространяваната телевизия в Дупница, Кюстендил, Гоце Делчев, Петрич, Сандански, Кърджали и Бургас е прекратено. При обиските миналата седмица бяха иззети множество технически средства, чрез които телевизионния сигнал се разпространяваше до потребителите в съответните градове. Операцията е по сигнали от правоносители, които са установили, че техните програми се излъчват без да се плащат авторски права, съобщи началникът на отдел „Киберпрестъпност“ в ГДБОП Явор Колев, предаде БГНЕС.

„Интернет има в градовете Петрич, Сандански, Бургас и Кърджали“, уточни той. „В Гоце Делчев, Дупница и Кюстендил се твърди, че разпространената интернет услуга е била спряна.

Не са изземани устройства, които имат отношение към осигуряване на свързаност на потребителите. Разбирам притеснението на гражданите, за това че са останали без телевизионни програми, но предвид обстоятелството, че това е извършвано от оператори, които не са имали уредени авторски права, е престъпление по смисъла на НК“, каза още Колев.

Акцията на ГДБОП срещу интелектуалната собственост- една от най-големите в Европа

Само за два месеца на носителите на права са нанесени над 10 500 000 лв. за национални телевизии, допълни Колев.

Всички кабелни оператори в страната, които извършват закононарушения, ще бъдат проверени

"Легалната дейност на операторите по разпространение на интернет не е била засегната и не са били изземвани такива устройства, които касаят само доставката на интернет. В Бургас и Сандански са иззети сървъри, имащи отношение към мобилно разпространение на телевизионни програми, за които няма платени права. Като част от доказателствата сървърите, на които са били сайтовете и приложението, са били иззети. Към момента телевизионни програми в Дупница, Кюстендил, Гоце Делчев, Петрич, Сандански, Кърджали и Бургас с незаконно излъчване няма. По време на провеждане на операцията нито един от управителите на обискираните компании не оказаха съдействие на служителите на ГДБОП", допълни Колев.

Интелектуалното пиратство за България е сериозен проблем, ще продължим да противодействаме

Целта ни е да изсветлим бизнеса с нелегално разпространение на телевизионни програми, акцентира Колев. Той изрази надежда България да не бъде сочена като страна, неспазваща правата върху интелектуалната собственост.

„ГДБОП работи по противодействие на кабелното пиратство от 1998 г. като тогава пиратството в кабелните мрежи беше 100%. Сега в от 2,4 млн. абонати на кабелна телевизия по твърдение на операторите около 50-60% са обхванати от легално разпространение на телевизионни програми“.

По думите му за престъпление против интелектуалната собственост се предвижда до 5 години лишаване от свобода, а текстовете в НК, касаещи данъчни престъпления, предвиждат затвор до 8 години.

Очаквайте подробности.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама