Работата на ГДБОП продължава по противодействие срещу интелектуалната собственост

10:51, 15 юни 19 25 1220 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Не е прекратяван интернетът в дружествата в Дупница, Гоце Делчев и Кюстендил. Това каза комисар Явор Колев, началник на отдел „Киберпрестъпност” към ГДБОП по време на брифинг във връзка с проведената в страната операция за престъпления против интелектуалната собственост, предаде Агенция „Фокус“.

Чрез 700 хил. потребители в сивия сектор собственици на кабелни телевизии укриват данъци в значителни размери

„И в момента в голямата част от проверяваните дружества има доставка на интернет. Не е прекратявана, не е спирана. Нямам представа каква е причината в градовете Гоце Делчев, Дупница и Кюстендил да няма свързаност, интернет“, заяви Колев и допусна, че това може би се използва за нагнетяване на общественото недоволство, за да бъде обърнат настроенията в полза на „кабелните пирати“.

Интелектуалното пиратство за България е сериозен проблем, ще продължим да противодействаме

„Нашата работа продължава по противодействие на престъпленията срещу интелектуалната собственост и други престъпления, свързани с това нелегално разпространение“, допълни той. Попитан дали проверките касаят само посочените градове от операцията Колев отговори, че в момента се извършват проверки на голяма част от кабелните оператори по отношение на авторските права.

ГДБОП нахлу в офиси на кабелната телевизия в Кюстендил и Благоевград (ОБНОВЕНА)

В тези проверки са включени както представители на отдел „Киберпрестъпност“ на ГДБОП, така също и представители на Министерство на културата, КРС, НАП. Те имат за цел да се извадят на светло тези оператори, които укриват данъци, абонати, не плащат авторски права и нанасят сериозни щети както на икономиката на страната, така и на носителите на авторски права – легалния бизнес, уточни Колев.

Корпоративни интереси стоят зад обиските на офиси на кабелни оператори

Началникът на отдел „Киберпрестъпност” към ГДБОП обясни, че компютърните устройства за телевизионни канали не са нелегални. „Това са технически устройства, които съвсем легално могат да бъдат закупени от магазин. Престъплението тук е друго. Става дума за инсталиране на специализиран софтуер, чрез който включвайки това устройство в интернет можеш да достъпиш до десетки хиляди програми. През миналата година отдел киберпрестъпност на ГДБОП има проведени пет такива операции на територията на цялата страна, касаещи продажбата на устройство за прием на такава телевизия. Ние съвсем ясно отчитаме заплахата от този тип пиратство“, каза комисар Колев и посочи, че според него тя е съвсем малка в сравнение с разпространението на телевизионни канали без авторски права от кабелни оператори.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама