Как кучетата поемат от стреса на стопаните си

12:20, 15 юни 19 / Любопитно 25 1166 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Когато сме стресирани, тъжни или изнервени, хората около нас обикновено се опитват да ни успокоят и да бъдат съпричастни с проблемите ни.

Домашните ни любимци нямат възможността да ни кажат да се стегнем и да вдигнем глава, но за всеки стопанин на куче е повече от очевидно, че животното също е съпричастно към човешкото неразположение.

Тази седмица шведски учени публикуваха доклад в Scientific Reports, който разкрива, че кучетата не само са наясно с негативните ни усещания, но дори прихващат от тях и самите те започват да се чувстват лошо.

 

Причината за това се крие в кортизола - хормон, който надбъбречните ни жлези отделят, когато сме подложени на стрес.

Кортизолът се разпространява в организма ни по най-различни начини и достига до космите по тялото под формата на определени мастни киселини.

Както знаем, кучешкото обоняние е невероятно мощен инструмент и засича тази миризма, въпреки че самите ние не можем да "помиришем" стреса.

 

Не е ясно как и защо, но според учените е факт, че организмът на четириногият ни любимец започва също да произвежда повече кортизол, като нивата на хормона у животното дори съответстват на тези у стопанина.

Тоест, колкото по-стресирани и тъжни сме ние, толкова по-стресирано и тъжно е животното. Учените вярват, че това е спонтанен механизъм при кучетата, развит в следствие на дългогодишното близко съжителство и емоционалната зависимост към хората.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама