Откриха огромно количество метал на Луната

16:20, 15 юни 19 / Култура 25 1462 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Кадър на пълната луна, взет от град Виго, северозападна Испания
Кадър на пълната луна, взет от град Виго, северозападна Испания

Учени откриха гравитационна аномалия на южния полюс на Луната. Тя се дължи на останките от гигантски астероид, които остават „консервирани“ в мантията на спътника на Земята, съобщава БГНЕС.

Огромно количество метал е открито под кратера Южен полюс – Ейткън, намиращ се на обратната страна на Луната. Той е смятан за най-големият кратер в Слънчевата система, образувал се в резултат на удар с друго небесно тяло. Предполага се, че астероидът се е врязал в този район на Луната преди около 4 милиарда години.

„Представете си заровен под земята метал, който е пет пъти повече, отколкото площта на Хавайските острови. Неочаквано се натъкнахме на тази маса“, заяви водещият автор на изследването Питър Джеймс, доцент по планетарна геофизика в Бейлърския университет. Тежестта на „аномалията“ е около 2,18 квинтилиона, твърдят учените.

Те направили своето откритие, докато сравнявали топографските карти на Луната, получени от апарата Lunar Reconnaissance Orbiter. Това е част от експеримент на НАСА за изучаване на гравитационното поле и вътрешния строеж на Луната, проведен от 2011 до 2012 г. В рамките му два спътника се движили по орбитата, фиксирайки гравитационното поле в различни точки.

Откритата аномалия в района на кратера Южен полюс – Ейткън се обяснява с голямото количество метал на дълбочина 300 км. Математическите модели, създадени от учените, показват, че останките от свръхтежкия желязно-никелов астероид до ден-днешен остават в лунната мантия.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама